Başka Bir Alem: Deniz Canlıları
Deniz canlıları nelerdir? Deniz hayvanları nelerdir? Denizde hayat nasıldır? Deniz canlıları türleri nelerdir?
Deniz Canlıları Nelerdir?
Son zamanlarda ne tür deniz hayvanları olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabı çok karmaşık. Çünkü sadece balıklarla ilgili değil, kuşlar, memeliler, kabuklular ve çok daha fazlası. Maalesef birçok deniz türünün neslinin tamamen tükendiğini söylemeliyiz. Bu yüzden fotoğraf veya film çekimleri dışında bu deniz canlılarına rastlayamazsınız. Ayrıca müze ve laboratuvarlarda saklanan bazı örnekleri, özellikle iskeletleri görebilirsiniz.
Deniz Hayvanları Nelerdir?
Habitatları deniz olan veya zamanlarının çoğunu suda geçiren tüm hayvan türleridir. Okyanus suyunun gezegenimizin kabuğunun %71’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, deniz hayvanı türlerinin sayısının çok büyük olduğu anlaşılabilir. Ancak aynı zamanda en çok etkilenen hayvan türü olduğu da açıktır. Balıkçılık faaliyetleri ve çevre üzerindeki insan etkileri nedeniyle yok olma tehdidi altında olan türler vardır.
Denizde Hayat Nasıldır?
Yaşamın denizde doğduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bilinen deniz hayvanı türlerinin sayısı çok fazladır. Genellikle deniz hayvanlarının sadece balık olduğunu düşünürüz. Ancak bunun bir yanlıştır. Çünkü her hayvan ailesinin denizde veya yakınında yaşayan memelilerden bahsettiğimiz türleri vardır.
Deniz Canlıları Türleri Nelerdir?
Çok sayıda deniz hayvanı türü iki büyük gruba ayrılabilir:
Suya hiç ihtiyacı olmayan deniz hayvanları:
Yavruları kıyıda olduğundan dolayı üremek için karaya ihtiyaç duyan türlerdir. Ancak besinlerini küçük balıklar gibi diğer deniz canlılarından alırlar. Her zaman gelişmeyi başarırlar. Yüzebilecekleri ve uzun süre su altında kalabilecekleri suya yakındırlar. Bu, foklar, penguenler ve deniz aslanları gibi hayvan ailelerinin yaşamıdır.
Tamamen suya ihtiyaç duyan deniz hayvanları:
Bunlar suda doğan, büyüyen ve üreyen hayvan aileleridir. Çünkü burası onların doğal yaşam alanıdır. Suyun dışında hayatlarına devam edemezler. Bu hayvan ailelerinin birçok örneği vardır: kalamar, ahtapot, balık, balina, köpekbalığı ve diğerleri. Tabii deniz hayvanlarının sadece balık olmadığını bir kez daha belirtmeliyiz.
Başlıca deniz hayvanı türlerinin listesi:
Türleri tanıtmak istiyoruz. Ancak daha birçok türün olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Bahsedeceğimizden çok farklı renkler ve boyutlar var.
Midye
Midyeler simetrik boyutlu kabuklarla korunan çift kabuklu yumuşakçalardır. Habitatları tuzlu sularda bulunur ve 5 ile 35 derece arasındaki sıcaklıklara dayanabilir.
Balinalar
Gezegenin tüm denizlerinde ve okyanuslarında bulunurlar. Bunlar, sularda yaşayan çok sayıda memeliyi içeren deniz memelileri ailesine ait hayvanlardır. Önemli bir özellik olarak vurgulanması gereken şey, devasa boyutlarıdır. Diğer bir özelliği de tıpkı yunuslar gibi birbirleriyle ses aracılığıyla iletişim kurabildiklerini göstermiş olmalarıdır.
Denizatı
Özel ve karakteristik görünümü nedeniyle çok dikkat çeken, onu gerçekten denizlerin güzelliği yapan bir hayvandır. Ancak yapısı ve alışkanlıkları çok özeldir. Aslında, denizatı, erkeğin yumurtaları kuluçkaya yatırdığı belirli bir üreme şekline sahip olduğundan, onları en eşsiz kılan üreme davranışlarıdır. At şeklinde, burnu çok dikkat çekicidir. 40’a kadar denizatı türü vardır.
Kalamar
Bunlar etçil kafadanbacaklılardır. Kafadanbacaklılar gerçekten onların isimleri. Yaklaşık 300 tür ve 29 kalamar ailesi olduğu için sınıflandırmak çok karmaşıktır. Ahtapotlara çok benzerler çünkü pullu iki dokunaçları vardır ve sekiz kollarıyla ayırt edilirler.
Yengeçler
Yengeçler, kabuklular olan ve beş bacağı olan deniz hayvanlarıdır. Ancak dört binden fazla tür olduğu konusunu baştan söyleyelim. Eklembacaklılar ailesine ait olduklarını söyleyebilsek de kendilerini dış dünyadan koruyacak bir dış iskelete sahiptirler. Normal yaşam alanları deniz kıyılarında olmasına rağmen, plajlarda ve nehirlerde de bulunabilirler.
Salyangoz
Salyangoz deyince aklınıza muhtemelen çok yavaş hareket eden hayvanlar gelir, ancak bu sevimli hayvanların dikkat çekici birkaç özelliği vardır. Örnek olarak kışın kış uykusuna yatan salyangozları görebiliriz ve vücutlarını kaplayan çamur tabakası onların kurumasını engeller.
Mercanlar
İlk başta bitki oldukları izlenimini verirler. Ancak gerçekte durum böyle değildir, çünkü onlar su hayvanlarıdır. Ayrıca çok çekici renkleri ve şekilleri vardır. Güzel resifler oluşturan kolonilerde yaşarlar. Yaklaşık 2.500 deniz mercanı türü vardır. Bir özelliği de omurgasız olmaları ve çok basit hayvanlar olmalarıdır. Tropikal bölgelerde bulunur. Ancak bazı türlerin kutup denizlerinde de bulunması mümkündür.
Yunuslar
Herkes bu meraklı memeliyi tanır. Zor zamanlarda birçok insana yardım eden yunus olaylarıyla birlikte otomatik olarak sempati ve hayranlık uyandırır. Birbirleriyle ve eğitmenleriyle çok oynayan, çok arkadaş canlısı hayvanlar olarak bilinirler. Ayrıca birbirleriyle iletişim kurarlar ve var olan en zeki hayvanlar arasında oldukları kanıtlanmıştır. Akciğer solunumu olduğu için nefes almak için yüzeye çıkması gereken bir deniz hayvanı türüdür. 15 dakikadan fazla su altında kalmamalarına rağmen yüzebilir ve uzun mesafeler kat edebilirler. Yiyecek ararken ve yüzecekleri mesafeyi hesaplarken radar gibi hareket ederler. Çok sosyal hayvanlardır.
Deniz yıldızları
Yaşam alanları denizler ve okyanuslardır. Maruz kaldığımız yoğun kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunlar omurgasız olan belirli deniz hayvanları türleridir. Bir noktada biten beş tane kolları vardır ve onlara o güzel yıldız şeklini veren de budur. Ekinoderm ailesine aittirler ve çok karmaşık bir sinir sistemine sahip olmalarına rağmen beyinleri yoktur. Işık ve sıcaklıktaki değişikliklere son derece duyarlı hayvanlardır, bu nedenle sadece tuzlu suda yaşarlar.
Foklar
Su yaşamına adapte olmuş deniz yüzgeçlileri veya memeliler ailesini oluşturan hayvanlardır. Tropikal alanlar hariç tüm dünyaya dağılmış olan kıyı sularında yaşayan 19 tür fok vardır. Derilerinin altındaki yağ nedeniyle düşük sıcaklıklara dayanabilirler. Yiyecekleri temel olarak kabuklular, balıklar, kafadanbacaklılar ve hatta kendi avladıkları penguenlerdir. Bıyıkları, titreşimleri algılamaları ve avlarını bulmaları için bir araçtır.
Karides
Genellikle okyanus tabanında yaşarlar ve on bacaklılar takımının kabuklularıdır. Birçok karides türü vardır. Bunlar, bir dış iskelete sahip olan ve esas olarak algler, planktonlar ve diğer balıklarla beslenen omurgasızlardır.
Martılar
Amerika ve Avrupa’da iyi bilinen kuşlar, ait oldukları türe bağlı olarak 120 gram ile 1,75 kilogram arasında ağırlığa sahip olabilirler. Suda ustaca hareket edebilirler, son derece zeki ve sosyaldirler.
Denizayıları
İri boyutlarıyla dikkat çeken, ancak besinleri sebze ve bitkiler olan memelilerdir. Denizayıları çok yavaş hayvanlardır. Ayrıca çok tembeldirler. Ömürleri altmış yıla kadar çıkabilir. Bir solunum sistemine sahiptirler ve çoğunlukla çok sıcak sularda yaşarlar.
Denizanası
700 milyon yıldan daha eski denizanası fosilleri bulunduğundan, var olan en eski hayvanlardan biri olduklarına inanılıyor. Hala iki binden fazla tür var ve bazı türler yüzeyde yaşayabilirken, diğer türler hayatta kalmak için okyanusun derinliklerine ihtiyaç duyar. Beyinleri yoktur, ancak reseptör görevi gören oldukça gelişmiş bir sinir sistemine sahiptirler.
Lepistes balığı
Dünyanın en popüler tatlı su tropikal balıklarından biridir. Akvaryumlarda sıkça görülür. Bunlar çok çekici ve çok çeşitli renklerde olan güzel balıklardır. 300’e kadar farklı lepistes türü vardır.
Penguenler
Kısaca uçmayan kuşlardır. Balık, kalamar veya karides gibi okyanuslarda bulunan diğer su türleriyle beslenir. Çok büyük bir penguen türü vardır. Bir metreyi aşabilen ve 35 kilograma kadar çıkabilen imparator penguendir. Genellikle soğuk iklimlerde yaşasalar da Galapagos Adaları’nın kuzey kesiminde yaşayan gruplar olabilir.
Ahtapotlar
Bu tür deniz hayvanlarının temel özelliklerinden biri, on iki pulla kaplı sekiz kola sahip olmalarıdır. Yaklaşık 300 farklı ahtapot türü vardır. Oldukça zeki bir hayvandır. Ortalama yaşam süreleri vahşi doğada 2 yıl normalde 5 yıldır.
Deniz yılanları
Hydrophiinae ve zehirli yılanlar olarak bilinirler. Suyun içinde ve dışında yaşayabilirler. Çok parlak renklidirler. Hint ve Pasifik okyanusları arasında yaşarlar. Pulları vardır ve pervane görevi gören kuyrukları sayesinde yüzerler.
Köpekbalıkları
Solungaçları ile nefes alan ve yüzgeçleriyle hareket edebilen bir balıktır. Belirgin ve yağlı karaciğerleri sayesinde köpekbalıkları su üstünde kalır. İskelet sistemine sahip olmayan ve yaşamları boyunca büyüyen kıkırdaklı hayvanlardır.
Deniz kaplumbağaları
Yumurtalarını bırakmak için karaya ihtiyaç duyarlar. Tropikal okyanuslarda bulunan soğuk su sürüngenleridir.
Bu “Başka Bir Alem: Deniz Canlıları” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.