Diş Sağlığı Nedir? Çocuklar İçin Önemi
Diş nedir? Diş sağlığı nedir? Bakımı nasıl yapılır?
Diş Nedir?
Görünür bir taç ve çene kemiklerine sabitlenmiş bir kökten oluşan sert yapı diştir. Bunlardan oluşan dişlerin ana işlevi yiyecekleri tutmak ve sindirimi kolaylaştırmak adına parçalayıp çiğnemektir. Dişler, memelilere özgün ve kalıcı bir özelliktir. Dişlerin rengi genelde açık sarı veya grimsi beyazdır. Zamanla şeffaf mine aşındığı için daha koyu ve daha sarı hale gelirler. İnsanlarda konuşma seslerinin oluşmasında ve estetik görünümde rol oynar. Kesici diş, köpek dişi, azı dişi ve küçük azı dişi olmak üzere dört tip diş vardır. Dişlerin kökleri üst çene veya alt çeneye yerleşmiş ve diş eti ile kaplanmıştır. İnsanların 20 süt dişi, 32 kalıcı dişi vardır. Süt dişleri, bebekler doğduktan altı ay sonra çıkmaya başlar. Bunun acılı bir süreç olma ihtimali vardır. Kalıcı dişleri ise yaşamın altıncı yılından sonra çıkmaya başlar.
Diş Sağlığı Nedir?
Diş sağlığının tanımı çok yönlüdür. Konuşma, gülümseme, koklama, tat alma, dokunma, çiğneme, yutma ve yüz ifadeleriyle duyguları güvenle ve ağrı veya rahatsızlık duymaksızın ifade etme yeteneğini içerir. Yaşam kalitesi için gerekli olan fizyolojik, sosyal ve psikolojik özellikleri yansıtır. Kişinin sürekli değişen deneyiminden, duyarlılıklarından ve beklentilerinden etkilenen bir yapıya sahiptir. Diş sağlığının çok yönlü olduğuna dikkat çekmek istiyoruz. Daha geniş bir sağlık kavramının parçası ağız ve diş sağlığıdır.
Bakımı Nasıl Yapılır?
Diş bakımının temel bölümleri vardır. İyi ağız hijyeni sağlamak ve kontroller için diş hekimine düzenli ziyaretler ağız ve diş sağlığınızı ve genel sağlığınızı büyük ölçüde iyi olarak etkiler. Orta sertlikle kıllara sahip bir diş fırçası ve florürlü diş macunu kullanarak dişlerinizi günde iki kez iki dakika süreyle fırçalayınız. Bu bakım günlük diş ipi kullanımı ve florür içeren gargara kullanımı ile desteklenmesi faydalıdır. Diş fırçanızı her ay değiştirmelisiniz. Düzenli ve profesyonel temizliklerle desteklemek gereklidir. Hem diş hekimleri, hem de hekimler diyetimizin ve yaşam tarzımızın genel sağlığımızı nasıl etkilediğinin farkındadır. Şekerli yiyecekleri, gazlı içecekleri, ve aşırı baharatlı yiyecekleri sınırlamak, ağız ve diş eti hastalıklarını engeller. Bunların yanı sıra kalp hastalığı ve tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur.
Bu “Diş Sağlığı Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.