Teknofobi Nedir? Çocuklar İçin Önemi
Teknofobi nedir? Ne zaman hayatımıza girmiştir? İnsanların hayatını nasıl etkiler? Çocuk ve erişkin psikolojisi nedir? Teknoloji ve sosyal hayatı nasıl dengeleriz?
Teknofobi Nedir?
Teknofobi; yani teknoloji korkusu teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza girmiş yeni bir terimdir. Teknofobi, teknolojik ve karmaşık aygıtlara karşı duyulan korkuya verilen isimdir. Kişinin teknoloji veya tabletler, cep telefonları, bilgisayarlar gibi karmaşık aletleri kullanma konusunda yaşadığı korkuyu ifade eder. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, “teknofobi” ismi gittikçe genişlemektedir. Teknolojinin daha karanlık tarafını tasvir eden edebi eserler, sinema filmleri gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Teknoloji gittikçe daha karmaşık hale gelip, anlaşılması güçleştiğinden, modern teknolojileri kullanmak ile ilgili endişeler de artmaktadır. Bu gibi durumlar teknofobinin de önünü hızla açmaktadır.
Ne Zaman Hayatımıza Girmiştir?
Aşağı yukarı son 15-20 yıldır teknofobi ismini duymaktayız. Çok nadir olan bu korku türü daha çok yaşı büyük kesimlerde görülmektedir. İnsanlar; hayatı, yaşama biçimlerini ve kişisel değerlerini kötü etkileyeceğine inandıkları için, teknolojiden çekinmekte ve teknolojik gereçleri kullanmamayı tercih etmektedirler. Özellikle genç ve çocuk yaştakilerde böyle bir endişe bulunmadığından, daha çok orta yaş üstündeki kişiler ve yaşlılarda teknolojik aletlerin kullanımıyla ortaya çıkan panik, kaygı ve korkuya rastlanmaktadır.
İnsanların Hayatını Nasıl Etkiler?
Teknofobinin insanların hayatına oldukça olumsuz etkileri vardır. Bu hızlı değişime ayak uyduramayan veya ayak uyduramayacağını düşünen kişilerde kaygıya ve korkuya sebep olmaktadır. Teknoloji, insan hayatını kolaylaştırır ve değiştirir. Teknoloji insanı geriye taşıyan bir olgu değildir, sadece insan teknolojiyi kötü kullanabilir.
Teknolojiyi etkili, sağlıklı kullanan çocuklar ve erişkinler kendilerine verimli bir yol haritası çizerler. Basite indirgeyecek olursak masa, sandalye de teknolojik ürünlerdir. Sadece dijital ortamları düşünmemek gerekir. Teknolojiye bu açıdan bakıldığında, aslında hayatımızın her alanında olduğunu kavrarız ve uyumlu bir biçimde hayatımızı sürdürebiliriz.
Çocuk ve Yetişkin Psikolojisi Nedir?
Günümüz dünyasında, çocuklarımız eskiye oranla daha hızlı büyümektedir. Bir çocuğun zihni, bir yetişkininkinden tamamen farklı bir şekilde çalışır ve bu, onların psikolojilerinin de farklı olduğu anlamına gelir. Çocuklar, onlara ne verilirse onu alırlar. Erişkinlerin çizgileri vardır. Birbirlerinden çok farklı bilinç düzeyindedirler. Ufak yaşlardan itibaren her türlü sosyal iletişim çocuğu, hayatındaki yetişkinlere bağlı olduğu duygusuna götürür. Okul öncesi olarak adlandırılan dönemde, insanın kişiliği oluşmaya başlar. Yetişkin bir kişinin kişiliği oturmuştur. Aile, çocuk üzerindeki en belirleyici unsurdur. Yetişkin biri, çocukların etkilendiği kadar ailesinden etkilenmez. Teknofobinin, yetişkinlerde gözlemlendiği söylense de, elektrik süpürgesinden ürken çocukların yaşadığı korku da teknofbi sayılabilir.
Teknoloji ve Sosyal Hayatı Nasıl Dengeleriz?
Teknolojiden faydalanarak dijital ortamlarda birçok şeyi yapabiliyor olsak da, sosyal hayatı göz ardı etmemeliyiz. Kendimize bir program hazırlayıp, dijital dünyada harcadığımız vakitten daha fazlasını kendimize ayırmalıyız. Sevdiklerimizle sosyal mecralarda konuşabiliyor olsak bile, bunu fiziksel olarak yapmayı da ihmal etmemeliyiz, mutluluk dolu bir kucaklaşmayı hissetmeliyiz.
Dijitalde bir bina tasarladıktan sonra, bir sahil kenarında kumdan kale yapabilmeliyiz. Oyun dünyasında çok güzel üçlükler atabiliriz fakat basketbol sahasında, temiz hava eşliğinde üçlük atmak daha keyiflidir. Oyun oynarken çok iyi bir hamburgerci olabiliriz fakat sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemeliyiz.
Bilmediğimiz şeyden korkarız. Öğrenmek için, dijitalde bu alanda eğitimler verilen yerlere başvurabiliriz. (Bknz: Dijital Çağ Atölyesi)
Bu “Teknofobi nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:
arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.