WEB 3.0 Nedir? Çocuklar İçin Önemi
İnternetin yeni çağı ne demektir? WEB 3.0 normal kullanılan İnternetten hangi yönleriyle ayrılmaktadır? Merkeziyetsizlik ne demektir? Metaverse ve WEB 3.0 bağlantısı nasıldır?
İnternetin yeni bir dönemi olarak adlandırılan WEB 3.0 hakkında detaylıca konuşalım.
İnternet ; günlük yaşantımızın en büyük parçalarından biridir. Yaptığımız alışverişleri, verilen ödevleri, ödenilen faturaları vb. birçok alanda hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Günden güne kullanım alanı artan İnternet, insan hayatında oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Sadece hayatı kolaylaştırmak için değil insanların sosyalleşmesinde de büyük rol oynamaktadır. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal platformlar yine İnternet sayesinde ortaya çıkmış, sosyal medya uygulamalarıdır.
İnternetin Gelişim Evreleri
İlk olarak WEB 1.0 olarak ortaya çıkan internet ağı, en az etkileşime sahip internet ağıdır. Daha sonra zaman geçtikçe ilerleyen ve internetin etkileşimini artıran WEB 2.0 gündeme gelmiştir. Günümüzde dahil olmak üzere kullandığımız internet ağı WEB 2.0’dır. WEB 2.0 için etkileşimli internet ağı demek mümkündür. Kullanılan sosyal medya platformları, eğitim siteleri, oyunlar vb. bir çok uygulama WEB 2.0’ın içinde ortaya çıkmıştır. Peki gelişen teknoloji internet ağlarını WEB 2.0 ile sınırlı tutar mı ? Cevabınızın hayır olduğunu duyar gibiyiz. WEB 2.0’ın ardından, 2004 yılından beri gündeme sık sık gelen WEB 3.0 internet ağı ortaya çıkmıştır. Nedir bu WEB 3.0, gelin hep birlikte inceleyelim.
WEB 3.0 Nedir?
Web 3.0 ‘’World Wide Web’’ açılımından oluşmaktadır. İnternetin ‘’Merkeziyetsiz’’ şekilde kullanılabileceği yapısıdır. Tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş halini ifade etmektedir.
Şu an kullanılan WEB 2.0 sisteminde bilgi merkezi güçler tarafından kontrol edilmektedir. Yani tüm bilgiler merkezi güçten geçerek bizlere sunulmkatadır. Sosyal medya hesaplarında bulundurduğumuz bilgilere Facebook, Instagram veya Twitter istediği sürece ulaşabiliyoruz. Bilgilerimizin bu kadar yoğun bir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılıyor olması toplumları da bir hayli endişeye sürüklemektedir.
Mesela Google üzerinden bir arama yaptığımızda, çok geçmeden Instagramda da bu yaptığımız arama ile ilgili reklam ya da önerilen sayfa görmekteyiz. Bu da bilgilerin ne kadar hızlı bir şekilde paylaşıldığının en somut örneğidir.
Ayrıca Metaverse kavramı ile de oldukça ilgilidir. WEB 3.0, Metaverse için bir altyapı niteliğindedir. Hem Metaverse hem de WEB 3.0 İnternetin geleceğinin taşlarıdır. WEB 3.0 sayesinde açık kaynaklı kodlar, güvenilir bir altyapı ve doğrulanabilir ; iletişim yöntemleri sağlanabilir.
WEB 3.0’ın en büyük artılarından biri de kontrol sisteminin bir merkezde olmamasıdır. Bu sayede paylaşılan bilgiler güvendedir. Burada yönetim blockchain teknoloji ile olacak bu sayede de kişiler kendilerine ait bilgi ve yapıları daha kolay bir şekilde oluşturacaktır.
WEB 3.0 ‘ın Çocuklar İçin Önemi
WEB 3.0,WEB 2.0’a göre daha güvenli ve kullanımı her anlamda daha yararlıdır. Ebeveynlerin genel olarak çocukları teknolojiden uzak tutmalarının sebebi güven açığıdır. Çünkü hiçbir ebeveyn çocuğunun bilgilerinin başkalarıyla paylaşılmasını istemez. Bu sebeple de WEB 3.0’ın merkeziyetsiz olması ebeveynler için de artı puan niteliğinde olacaktır. Ayrıca çocuklar üretici oldukları alanlarda WEB 2.0’a göre daha net bir şekilde karşılık göreceklerdir.
Dijital Çağ Atölyesi‘nin WEB 3.0 ile ilgili videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bu “WEB 3.0 Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:
arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.