28/10/2022

CUMHURİYET 99 YAŞINDA !

ile Arfbot

Cumhuriyet Bayramı Nedir? Cumhuriyet Bayramı Nasıl İlan Edildi? Cumhuriyet Bayramı İle Yapılan Yenilikler Nelerdir? Cumhuriyet Bayramının Çocuklar İçin Önemi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı Kutluyoruz. Cumhuriyeti bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı ve minnetle…

Cumhuriyet Bayramı Nedir?

Türk Halkı için Cumhuriyet Bayramı, milli birlik ve beraberliğin, sosyal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan biridir.

29 Ekim 1923, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu bir tarihtir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere miras olarak bırakmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Meclisi’nde yapılan bir anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği Onuncu Yıl Nutkun’da bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

Cumhuriyet Bayramı Nasıl İlan Edildi?

29 Ekim 1923 günü Atatürk milletvekilleri ile görüştükten kısa bir süre sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Meclisi’ne verildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi önergeyi kabul etti. Böylece ülkemizde cumhuriyet yönetimi kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı bakanı oldu. Cumhuriyet seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur, halkındır. Cumhuriyet’i koruyup kollamak yaşatmak her yurttaşın, Türk gençliğinin görevidir.

Cumhuriyet Bayramı ile Yapılan Yenilikler Nelerdir?

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilanı ile Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş ve uygarlık seviyesine ulaştırmak için birçok yenilik yapmıştır. Siyasal, bayındırlık, toplumsal, tarım, hukuk, eğitim, sanayi, ekonomi ve ticaret alanlarında yenilikler yapılmıştır.

Cumhuriyet Bayramının Çocuklar İçin Önemi

Cumhuriyet Bayramı bizim en büyük bayramımız neden mi? Çünkü 29 Ekim bize özgürlüğümüzün verildiği gün. O günü hatırlayalım mı? Birinci Dünya Savaşı yeni bitmiş birlikte savaştığımız ülkeler yenilmişti. Bu bahane ile vatanımız dört taraftan paylaşılmak istendi. Ancak bir kişi milletine olan umudunu hiç yitirmedi. Mustafa Kemal vatanın her karış toprağında bir direniş başlatarak kahramanca savaştı. Savaş sürerken Mustafa Kemal bir gün arkadaşlarını Çankaya’daki evine çağırarak onlara “Yarın Cumhuriyeti İlan Ediyoruz” dedi. Meclis tarafından onaylanınca artık yönetim Cumhuriyet oldu. Meclis dışında bekleyen halk sevinçle “Yaşasın Cumhuriyet!” sesleri ve alkışlarıyla kutladı. İşte bizler de Atalarımız gibi o günü her yıl bayram olarak kutluyoruz. Cumhuriyet bir demokrasi biçimidir. Demokrasi milletin egemenliği demektir. Milletin egemenliği ise, kararların millet tarafından verilmesidir. Yani birlikte yaşadığımız bu güzel vatanımızda alınan kararlarda annemiz, babamız, öğretmenlerimiz, komşularımız aklınıza gelen herkes söz sahibidir. Her 29 Ekimde bu özgürlüğe sahip olduğumuz için sevinmeli çoşkuyla kutlamalıyız. Yaşasın Cumhuriyet!

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

Bu “Cumhuriyet 99 Yaşında!” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.