13/06/2020

Siber Zorbalık: Ebeveynler için Bir Kelime

ile Arfbot

Zorbalığın okulda, otobüste ve arkadaşlarla takılmak zorunda kaldığımız bir zaman vardı. Her zaman hoş değildi. Gelecek nesil, çocuklarımız, başa çıkmak için daha da kötü bir zorbalık tipine sahipler… ve bu, acı çektiğimizden çok daha yaygın!

Siber Zorblık Hakkında

Birisi üzüldüğünde ve pasif olarak, genellikle bir söylenti yayarak agresif bir şekilde tepki verdiğinde okulda ne kadar sinir bozucu olduğunu hatırlıyor musunuz? Bir zorbalığın kurbanı (belki de sen, belki arkadaşlarından biriydi) kendini nasıl hissedecekti, okula gitmenin ve tiyatroyla başa çıkmanın ne kadar zor olduğunu.

Çocuklarınız her zaman pasif agresif zorbalıkla uğraşırlar … çünkü internet neredeyse her genç insanda pasif agresifleri ortaya çıkarır. Utangaç çocuklardan düz ileri, açık sözlü çocuğa… siber zorbalık kazara olabilir. Ama bir zorbalığın kurbanı olduğunuzu hatırladığınız gibi … yaralar asla iyileşmez.

Siber zorbalık hakkında daha da kötüsü budur. Arkadaşlar arasında doğrudan bir çatışma çözüldüğünde, söylenen acı verici şeyleri unutabilir ve affedebilirsiniz. Ancak, bunları asla internetten silemezsiniz.

Bunu göz önünde bulundurarak, çocuğunuzla siber zorbalık hakkında konuşurken çok hassas olmak önemlidir. Ve evet, eğer çocuğunuz interneti kullanıyorsa, bundan bahsetmeniz gerekiyor!

Çocuğunuza Nasıl CyberBully Olmama Öğretimi

Daha önce de belirtildiği gibi, internet genç halkta bazı davranışlar ortaya koymaktadır. Tabii ki çocuğunuz bizzat birini seçmemeyi biliyor, ama söylediklerinin istemeden başkalarına zarar verebileceği durumlarda sosyal medyada rant yapmamayı ve saldırmayı bilmiyor mu?

Pasif agresif davranışlara dikkat edin ve çocuklarınıza Facebook’lardan ya da her tür sosyal medyadan ziyade (doğrudan) sorunlarla yüzleşmelerini öğretin.

Çocuğunuz 13 veya daha küçükse, sosyal medya oturum açma bilgilerine sahip olmanız ve şifreyi çocuğunuzla paylaşmamanız gerekir. Bu şekilde, bunları kolayca kontrol edebilir ve başkalarının hesaplarına nasıl giriş yapacağını öğrenmesini engelleyerek çocuğunuzu siber zorbalığın kurbanı olmaktan koruyabilirsiniz.

Siber zorbalık, yaşlı gençler (14-18 yaş) arasında daha da yaygındır , özellikle de dürtü üzerine yayın yapmalarına izin veren bir akıllı telefona sahip olduklarında. Göndermeden önce düşünmelerini öğretin ve başkasına zarar verebilecek hiçbir şeyi yayınlamamanın ne kadar önemli olduğunu anladıklarından emin olun… ya da onlara musallat olmak için geri dönün.

Çocuğunuz Bir CyberBully Kurbanı ise Ne Yapmalı

Bir çocuğun tacize uğraması veya çevrimiçi olarak doğrudan saldırıya uğraması durumunda çocuğun rahatça konuşabileceği bir ebeveyn olun. Nazik ve anlayışlı olun ve onların ihtiyaçlarına karşı duyarlı olun. Gerisi ebeveyn olarak size kalmış.

Taciz yeterince şiddetliyse, diğer yetkilileri (okul veya polis.) Dahil edebilirsiniz. Hatırlayabileceğiniz gibi, bu çocuğunuza geri tepebilir, bu yüzden ilk tercihiniz olmamalıdır. Eğer zorbalık kişisel drama üzerine başlamışsa, çocuğunuzu gerçek hayatta kişiyle yüzleşmeye ve çözüm bulmaya teşvik edin. “Trolleri beslemeyin” veya siber zorbalığa çevrimiçi yanıt vermeyin… gerçek dünya etkileşimine geri getirin.

Çocuğunuzu siber zorbalığın kurbanı olmaktan korumak için, onları nazik ve saygılı diğer çocuklarla arkadaş olmaya teşvik edin. Çocuklarınıza her zaman “drama ile çevrili” arkadaşların tehlikeli olabileceğini öğretin… ne zaman içine çekileceğini asla bilemezsiniz!