08/10/2022

dot big bang Version 0.9 Yayında!

ile Arfbot

TechAnkara Maker Programı ArfBot Oyun Kodlama Yarışması 2022 etkinliğinde kullanılan üç boyutlu oyun üretim platformu dot big bang 6 Ekim 2022 tarihinde yeni bir güncelleme almıştır.

Türkiye saati ile 6 Ekim 2022 günü gelen güncellemelerle birlikte oyun üretiminde (build a game) kullanılan butonlar daha kullanışlı hale getirilmiş ve bu sebeple buton yerleşimlerinde değişimler olmuştur.

dot big bang Version 0.9 güncellemesi ile gelen değişiklikleri kısaca şöyle özetleyebiliriz;

1) Oyunumuzu üretmek için “build a game” ve sonrasında “empty game” seçeneklerine tıkladıktan sonra açılan oyun üretim alanında bizi “Learn The Basics” isimli eğitici bir tutorial karşılamaktadır. Bu eğitici kısımda sırasıyla Save Options, Mood Panel, Add a Voxel Object, Add a Script, Add a Template ve Multiplayer Editing seçenekleri mevcuttur. Her seçenekte açılan videoları izleyip “Next” butonuna tıklayarak kısa eğitimin sonuna yani “Done” seçeneğine gelebilirsiniz. Veyahut da “Learn The Basics” isimli tutorial kapatarak oyununuzu üretmeye başlayabilirsiniz.

2) Sol altta bulunan “Help” isimli yardım menüsü bizlerin yine tutorial, kısayol tuşları ve dot big bang belgelerine erişmemizi sağlamaktadır.

3) Eski sürümde sol üstte bulunan butonların bir kısmı sağ üste taşınmıştır. Aşağıdaki görselde renklendirme yöntemi ile taşınan butonlara ait detaylar gösterilmektedir. Yeni versiyonda sağ üstte bulunan butonlara erişebilmek için sağ altta bulunan “Basit Edit Mode” kısmı yerine “Advanced Edit Mode” seçeneğine tıklamalısınız.

4) Ekranın sağında ve solunda görünen oklara tıkladığımızda ise paneller açılıp kapanmaktadır. “Basic Edit Mode” açıkken oyununuzu üretirseniz ne seçerseniz seçin sol panel açık kalacaktır. “Advanced Edit Mode” açıkken oyununuzu üretirseniz ise seçim yaptıktan sonra sol paneli ok tuşuna tıklayarak kendiniz açmalısınız.

5) dot big bang’in yeni sürümü olan Version 0.9 ile oyun üretimine gelen değişiklikleri kısaca; Basic (Temel) ve Advanced (Gelişmiş) edit (düzenleme) modları, yeni kamera modları, yeni dönüştürme araçları, yeni hata ayıklama ayarları şeklinde sıralamamız mümkündür. dot big bang ve yeni versiyonu ile ilgili daha fazla detay öğrenmek için yarışma süresi boyunca ( 4 Kasım 2022’ye kadar) devam eden ve her pazar günü ArfBot YouTube kanalında yayınlanan online atölyelere katılmanız tavsiye edilir.

Kaynak 1: https://blog.dotbigbang.com/2022/10/05/dot-big-bang-version-0-9-launches-today/

Kaynak 2: https://blog.dotbigbang.com/2022/10/05/changelog-dot-big-bang-version-0-9/