08/03/2023

Epilepsi Farkındalık Günü Nedir?

ile Arfbot

Epilepsi nedir? Kimlerde görülebilir? Epilepsi hayatı kısıtlar mı? Hangi gündür? Mor gözlük nedir? Mor gözlük ile epilepsi neden eşleşmiştir?

Epilepsi Hastalığı Nedir?

Epilepsi hastalığında, beyindeki nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar meydana gelir. Bu boşalmalar sonucunda hasta nöbete girebilir. Nöbet aralarında hasta normal sağlığındadır. Her yaşta görülebilme ihtimali vardır.

Epilepsi; hayatı kısıtlayan, sosyal ortamdan insanları ayrı tutan bir hastalık değildir. Bu duruma sahip kişiler de okula gidebilir, sosyal çevrede bulunabilir ve evlenebilirler. Epilepsi kontrolü sağlandığında bir hastalık olmaktan çıkmaktadır.

“Epilepsi Farkındalık Günü” Nedir ?

Her yıl 26 Mart günü Epilepsi Farkındalık Günü olarak anılmaktadır. Bu günde epilepsi ile eşlemiş mor rengi farklı konseptlerle günün farkındalığını ortaya koymaktadır. Mor gün; toplum tarafından kabul edilmiş ve aktif olarak farkındalık çalışmaları yapılan bir gündür. Bu farkındalık çalışmalarından en dikkat çekeni ise mor gözlüklerdir. Öğrenciler, ünlüler, futbolcular ve toplumda ses getiren daha birçok kesim mor gözlükleri takarak “Epilepsinin Farkındayız” mesajını vermektedirler.

Mor gözlük takarak bu farkındalıkta yerini alan kişi ve kurumlara örnek vermemiz gerekirse;

Dijital Çağ Atölyesi

Dijital Çağ Atölyesi; epilepsi ile özdeşleşen mor gözlükleri takarak eğitim verdikleri öğrencileriyle beraber “Epilepsi İçin Bak” mesajını veren kurumlardan biridir. Küçük yaştan itibaren çocuklara sadece eğitim vermekle kalmayıp sosyal sorumluluk ve bilinci de aşılamaktadırlar.

Dijital Çağ Atölyesi Öğrencileri

Sanatçılar

Furkan Andıç, Murat Dalkılıç, Beşiktaş ve Trabzonspor futbol takımı oyuncuları mor gözlükleri takarak “Epilepsinin Farkındayız” mesajını verip bu farkındalığa destek olmuşlardır.

Trabzonsporlu Futbolcular Mor Gözlüklerle Epilepsi İçin Baktı- Güncel  Haberler - Reyting TV
Trabzonspor Futbolcusu
Beşiktaş - Konyaspor maçında futbolcular neden mor gözlük taktı? |  NTVSpor.net
Beşiktaş Futbolcusu

Ayrıca Wilma Elles, Abdurrahman Delen ve Mansur Yavaş gibi ; güçlü isimler epilepsi farkındalığını artırmak için kısa bir film çekip topluma epilepsinin nasıl bir durum olduğunu ve farkındalığını aktarmışlardır.

Epilepsi, kontrol altına alındığında bir hastalık boyutundan çıkmaktadır. Epilepsi hastaları hayatlarına normal bir şekilde devam edebilecekken bizler toplum olarak yaşattığımız baskı ile bu duruma engel olmaktayız. Burada püf nokta, epilepsi hastalığının öneminin farkında olup çevremizde bu hastalığa sahip insanlara karşı duyarlı ve saygılı olmaktır.

Arfbot.com ailesi olarak biz de “Epilepsinin Farkındayız, Sizlerin Yanındayız” …

Bu ”Epilepsi Farkındalık Günü Nedir? #epilepsiicinbak” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.