20/06/2022

Haklar Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Haklar nedir? Küçük yaştan hakları öğrenmek neden önemlidir? Haklar ne zamandan itibaren kullanılır?

Haklar ile ilgili detaylı bilgiye hep birlikte ulaşalım.

Hak Nedir?
kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Bir insan yaşama başlangıcından ölünceye kadar temel yaşama haklarına sahiptir. Hakların süresi yoktur ve kişi haklarını reddetmiş dahi olsa haklar vardır.
Hak kavramı, kişinin yaşamını doğrudan etkilemektedir. Kendi haklarını bilerek yaşayan kişiler hayatlarını bilerek yaşarlar. Nerede hangi hakkı olduğunu bilerek yaşamak kişiye hem sorumluluk hem de güven katmaktadır.

Sahip olunan haklar devlet tarafından korunması sebebiyle güven vermektedir. Kişinin hakkının olmasına rağmen bunun tersine bir şey yapıldığında “haklarım güvende, bu yapılanın bir karşılığı vardır” güvencesi kişiyi rahatlatmaktadır.

Örneğin evimize hırsız girdiğinde, birinin bize karşı küfür ve argo konuşmasında ya da bize karşı kişisel saldırıda bulunmasında temel haklarımız devreye girer. Böylece de yaşanılan durumların karşılıksız kalmayacağını biliyor oluruz.

Çocuklar İçin Önemi

Küçük yaştan itibaren hak kavramının ne olduğunu bilmek; önümüzde devam eden hayat için nerede ne yapabileceğimizi bize çok net bir şekilde öğretir. Kendi yaşantımızda istediğimiz ve hak dışı bir durum olduğunda bunun karşılıksız kalmayacağını gösterir.

Haklarımızı bilerek girdiğimiz her ortamda ya da yaşadığımız her durumda “Bu benim hakkım” cümlesini gönül rahatlığı ile kurabiliriz. Mesela sınıf arkadaşımız istediğimiz bir durumu yaşattığında ilk olarak ona bu benim hakkım diyerek uyarabiliriz. Daha sonra bu uyarımıza beklediğimiz cevap gelmiyorsa öğretmenimize iletebiliriz.

Okul dışı hayatlarda da başımıza bir durum geldiğinde önce karşımızdaki ile çözmeye çalışırız. Fakat hakkımız olmadığını kabul ettirmeye çalışıp diretiyorsa gerekli yerlere şikayetlerde bulunuruz.

Sonuç olarak hakkımızı bilmek kendimizi bilmektir. Kişinin kendini ve sınırlarını biliyor olması her zaman artı değer katacaktır.

Bu “Haklar Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.