21/07/2022

Metabolizma Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Metabolizma nedir? Metabolik hız nedir? Enzim nedir? İnsülin nedir?

Metabolizma Nedir?

Canlıların vücudundaki maddelerin tüm kimyasal dönüşümlerini ifade eder. Gıdaların ara ürünlere ve son ürünlere dönüşmesini sağlar. Bu biyokimyasal süreçler, metabolizmayı oluşturmaya, parçalamaya, değiştirmeye ve sürdürmeye katkı sağlar. Ayrıca enerji tüketen faaliyetler için enerji üretmeye ve böylece vücut işlevlerini, yani yaşamı sürdürmeye hizmet eder. Metabolizma için gerekli olan, kimyasal dönüşümleri hızlandıran ve yönlendiren madde enzimlerdir. Canlı organizmalarda madde, enerji ve bilgi akışını ifade eden tıbbi ve biyokimyasal bir terimdir. Vücut, iyi beslenmiş bir durumda enerji depolar ve açlık durumunda depolamış olduğu enerjiyi çeker. Bu, hücreler ve dokular için yeterli ve sürekli besin tedarikini sağlar. Farklı dokular uygun metabolizmayı sürdürmek için birlikte çalışır.

Metabolik Hız Nedir?

Enerji metabolizması tarafından sağlanan enerji hızına metabolik hız denir. Birim zaman başına organizmanın enerji devri olarak tanımlanır. Bazal metabolizma hızı, tam dinlenme halinde harcanan enerjidir. İnsan vücudunun günlük enerji tüketimi, hem kilo verme hem de kas geliştirme için temel öneme sahip bir unsurdur. Uygun bir hedefe yönelik beslenme ve antrenman planı uygulanabilir.

Enzim Nedir?

Enzimler; vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonların hızını arttırır. Reaksiyon hızının arttırılması, aktivasyon enerjisinin düşürülmesiyle birlikte, özel bir düzenleme ile yeni reaksiyon yolları açılarak elde edilir. Enzimin özü, proteinlerin uzaysal yapısı ile reaktanlar arasındaki özel etkileşimdir. Proteinin bu kısmına bağlanma bölgesi, dönüşümü gerçekleştiren bölgeye aktif bölge denir.

İnsülin Nedir?

İnsülin, pankreas tarafından üretilen, vücudumuzun şeker metabolizmasını düzenlemesine yardımcı olur. Karbonhidratların, proteinlerin ve yağların düzenlenmesinde rol oynayan bir polipeptit hormondur. Adını ada (insula) kelimesinden alır. Pankreasta bulunan Langerhans adacıkları denilen bir bölgede üretildiği için insüline dönüşmüştür. İnsülin herkesin vücudunda bulunan bir hormondur. İnsülin enjeksiyonları ise, Robert Tattersall’ın ‘Diabetes: The Biography’ adlı kitabında kaleme aldığı ilginç bir tarihe sahiptir.

Bu “Metabolizma Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.