04/08/2022

Özgüven Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Özgüven nedir? Nasıl özgüvenli olunur? Güven ne zaman başlar? Benlik saygısı nedir?

Özgüven Nedir?

Bireylerin olumlu ve olumsuz özelliklerini genel olarak değerlendirmesidir. Özgüven, kendi kapasitenize ve yeteneklerinize güvenmek anlamına gelir. Kendinize değer vermek ve değerli hissetmekle ilgilidir. Yetkinliği, yani kişinin ne yaptığını bildiği durumda oluşan duygudur. İşleri yönetebilmek, durumları anlamak ve görmek deneyimidir. Sabitliği, yani yeteneği defalarca kanıtlamıştır. Belirli bir duruma nasıl tepki vereceğini önceden çıkarabilir. İlgisi, empatisi, başkası için hareket etme yeteneği, karşı tarafın iyiliğini de göz önünde bulundurduğunun kesin kanıtıdır. Özgüven; içinde dürüstlüğü, samimiyeti ve açıklığı barındırır. Özgüvenli insanların gerçekliği, söylediği ve yaptığı şeyler, düşündükleri ve hissettikleri ile tutarlıdır.

Nasıl Özgüvenli Olunur?

Başkalarına güvenmek ve başkalarının güvenini kazanmak için her şeyden önce kendimize güvenmeliyiz. Bu, net bir değerler dizisi ve bunlarla uyumlu bir yaşam tarzı gerektirir. O zaman ilke ve inançlarımıza uygun hareket etme cesaretine sahip oluruz. Güven uyandıran niteliklerimizin farkına varmalıyız. Birinin kendisine, yeteneklerine, içsel gücüne inanması için özellikle çevresinin olumlu tutumundan destek alması iyi olur.

Güven Ne Zaman Başlar?

Daha anne karnındayken güven duygusunu hissederiz. Yaşadığımız ilk duygu güvendir. Anne karnında duygu birliği yaşamak neşe ve mutluluk getirir. Hiçbir şey sormamıza veya yapmamıza gerek kalmadan, gelişmek için ihtiyaç duyduğumuz özgüven yeterli miktarda gelmiştir. Belki de sadece Yaşamın ilerleyen dönemlerinde de kendini gösteren ilk güvendir. Kişi daha açık hale gelir ve kendisine ve diğer insanlara güvenir.

Benlik Saygısı Nedir?

Benlik saygısı, hayatımızda olup bitenlerle başa çıkabileceğimize ve mutlu olmaya hakkımız olduğuna dair daha genel bir duygudur. Ayrıca benlik saygısı, kısmen çevremizdeki insanların bizi onayladığı hissinden de gelir. Benlik saygısı düşünce süreçlerinden etkilenir. Bir kişinin benlik saygısının sadece düşük ya da yüksek olması değil, istikrarlı veya istikrarsız, koşullu veya koşulsuz, açık veya örtük olarak güvenli olup olmadığı konusunda bir ayrım yapılır. Benlik saygısı bir kişinin sosyalliğinin göstergesidir.

Bu “Özgüven Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.