03/04/2022

3D Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

3D nedir? 2 boyut ile 3 boyut arasındaki fark nedir? 3 boyut ile gerçeklik lişkisi nasıldır? Eğitimde 3D nasıl kullanılabilir? 3D’nin çocuklar için önemi nedir?

Herkesin sürekli karşılaştığı ama hakkında da tam olarak bilgiye sahip olmadığı 3D kavramını hep birlikte öğrenelim.

3D Nedir?

3D; herhangi bir resim ya da görüntünün derinlik, genişlik ve yüksekliğinin olmasıdır. Mesela bir düzlem üzerine kare çizdiğimizi düşünelim. Çizdiğimiz ekranda sadece karenin genişlik ve yüksekliği görülecektir. Bu da kareyi 2 boyutlu olarak görmek demektir. Fakat bu kareye derinlik ekleyip küp haline getirirsek artık kareyi  3 boyutlu olarak görebiliriz. Yani 3 boyut; görüntünün somutlaştırılmış halidir.

Comparison between 2D and 3D
2D VS 3D

Bir oyun üzerinden de anlatmamız gerekirse hepimizin bildiği Super Mario oyunu sadece ekranda karşımıza çıkan yönüyle gözüktüğü ve oyunun alanı dijital ekranda sınırlı olduğu için 2 boyutlu bir oyundur. Bunun yanı sıra oyunu her açıdan görebiliyor ve içinde gezebiliyorsak o zaman oyun 3 boyutlu olacaktır. Roblox oyununu da 3 boyutlu oyunlara örnek olarak verebiliriz. Yani 2 boyutlu oyunlar yüzeysel 3 boyutlu oyunlar ise daha gerçeğe yakın halleriyle karşımıza çıkmaktadır.

3D ile Gerçeklik İlişkisi ?

3D, diğer boyutlara göre derinlik de içermesiyle herhangi bir resim ya da görüntünün daha gerçek bir şekilde var olmasını sağlar. Görüntülerin derinlik kazanması aklımızda canlandırmamızı kolaylaştırır. 2 boyuttan farklı olarak düzlem dışında da görüntünün diğer yönlerini görmemizi sağlar.

2D vs 3D Animation — Pros and Cons - Kreate Technologies

Eğitimde 3D nasıl kullanılır?

3D görüntülerin gerçeğe çok daha yakın olduğunu yukarıda bahsetmiştik. Kalıcı bir öğrenme sağlamanın püf noktalardan biri öğrencilerin öğrendikleri bilgileri akıllarında canlandırmalarıdır. Akılda canlandırmak bilginin öğrenilmesini kolaylaştırmakla birlikte kalıcılığını da artırır. Mesela bir matematik dersinde kullanılan içerikler 3D formatında öğrencilere sunulursa öğrenci bilgiyi somutlaştırarak öğrenme haznesine kaydedecektir. Aynı zamanda eğitimde güncel teknolojiye ayak uydurmak da geleneksel öğrenme metotlarını devre dışı bırakıp yeniliğe pencere açacaktır.

2D vs. 3D objects As was mentioned earlier, there are two very distinct...  | Download Scientific Diagram

3d ve Çocuklar

Çocuklar düzlem üzerindeki görüntüleri somutlaştırmak isterler. Özellikle küçük yaşlarda dokunarak öğrenmek öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. 3 boyutlu olarak bakmak ya da görmek de çocukların algılarını güçleştirir. Derste kullanılan 3D görseller de öğrenciyi derste aktif tutar. Aynı zamanda algıda seçici olmasını destekler.

Öğrencilerin 3D tasarımlar yapmaları da gelişen teknoloji ile mümkündür. Üstelik 3 boyutlu tasarımları yaptıktan sonra bu tasarımın çıktısını 3 boyutlu yazıcılardan alınabilir. Tasarım ve 3 boyutlu tasarım kavramları birbirinden farklı olduğu için dijitalde bu alanda eğitimler verilen yerlere başvurulabilir.

( Bknz: Dijital Çağ Atölyesi)

Bu ”3D Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.