çevre
04/04/2022

Ekoloji Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Ekoloji nedir? Çevre ve ekoloji arasındaki bağ nasıldır? Ekolojik denge ne derece önemlidir? Çocuklar ekolojiyi hangi yaşlarda kavrayabilirler?

Bu soruların cevabını aşağıdaki yazımızda bulalım.

Ekoloji Nedir?

Canlıların birbirleriyle ve çevresiyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına ekoloji denir. Ekoloji geniş bir çalışma alanına sahiptir. Canlının doğal çevreyle ilişkisini incelemekle beraber nesli tükenmekte olan veya tükenen canlıları da inceler.

Ekoloji canlıların yaşam kalitesini artırmaya dair çalışmalar ve incelemeler yapar. Ekosistem dengesini korumayı amaçlar. Ekosistem sadece canlılardan oluşmamaktadır. Tüm canlı ve cansızların oluşturduğu sistemdir. Ekosistemdeki dengeyi korumak da doğrudan ekolojiyi etkilemektedir.

Kaya üzerinde çita
Çita

Her canlı kendi yaşam koşullarında mutludur. Penguenler buzullarda yaşarken çitalar Afrika bölgesinde yaşarlar. Çünkü kendi doğasına uygun olan yerler buralardır. Değişen iklimler ve küresel ısınma sebebiyle erimeye başlayan buzullar; penguen ve buzullarda yaşayan diğer hayvanların dengesini bozmaktadır. Bu da olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı zamanda insanların ekolojik dengeye verdiği zararlarda canlıların yaşam alanlarını kısıtlamaktadır. Hatta neslinin tükenmesine kadar götürmektedir.

Karda Penguen Fotoğrafını Yakın çekim
Penguen

Ekoloji ve Çocuk

Ekoloji dünyanın var oluş dengesi ve düzenidir. Çocuklar ise dünyayı oluşturan en küçük üyelerdir. Çocuk ve ekoloji kavramlarını aynı kümede incelememiz gerekirse; ilk söyleyeceklerimizin başında ekoloji yani çevreye karşı bilinçli çocuklar yetiştirmek yönünde olacaktır.

Bir ekosistemdeki çocuk önce doğduğu çevreyi ve o çevredeki bireyleri örnek alır. Onların davranışlarını inceler, çıkarımlar yapar ve kendi hayatında da uygulamaya başlar. Mesela yoldaki çiçeği koparan bir babayı izleyen çocuk; bunun doğru olduğunu düşünür ve başka bir ortamda çiçek gördüğünde de koparma eğiliminde bulunur. Bunun yanı sıra çiçeklerini güzel sözlerle sulayan bir anneyi gören çocuk; bir sonraki çiçek sulama faaliyetinde anneyi örnek alarak tüm sevgisini çiçeklere aktaracaktır.

Yeşil çimenlerin üzerinde Oturan Turuncu örgü Bere Ve Kahverengi Ceketli çocuk
Çocuk ve Doğa

İkinci katmanda ise çocuğun diğer çevresi gelmektedir. Geri kalan aile üyeleri, arkadaşları, öğretmenleri ve okul çevresi buna örnek verilebilir. Bu çevrede çocuk taklit etmeyi en aza indirip yakın çevresinin yaptıklarını sorgulamaya başlar.

Çocuk yaşı ilerledikçe bir meyve gibi olgunlaşmaya başlar. Bu olgunlaşma sürecinde ise çocuk doğayla bütün olduğunu, bu bütünlük doğrultusunda da doğaya karşı sorumlu olduğunu ve yaptığı her davranışın doğaya karşı bir cevabının olduğunu öğrenmelidir.

Buğday Alanında Küçük çocuk
Çocuk Ve Çevre

Çevreyi sadece tüketmek yerine zarar vermeden üretmeyi de çocukluk evresinde öğrenmelidir. Çevreye karşı sorumluluklarının farkında olan çocuklar kendi özgüven ve saygılarını da kazanmış olurlar. Bu sayede de toplum ve ekoloji bilinci geliştirirler.

Bu “Ekoloji Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.