14/08/2022

Robot Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Robot nedir? Robotik nedir? İnsansı robot nedir? Endüstriyel robot nedir?

Robot Nedir?

Genellikle insanları sık sık tekrar eden mekanik işlerden kurtarmak için kullanılan bir teknik ekipman parçasıdır. Robotlar, hem sabit hem de hareketli makineler olabilir. Bilgisayar programları tarafından kontrol edilirler. Bir robot, önceki programlamaya dayalı olarak çeşitli görevleri yerine getirebilen elektromekanik bir yapıdır. Doğrudan insan kontrolü altında da olabilir. Çalışması bir bilgisayarın gözetimine emanet edilmiş, bağımsız olarak da olabilir. Sadece insanlar için monoton işleri değil, zor veya tehlikeli işleri yapmak için de kullanılır. Nükleer atıkların yok edilmesi veya yüksek hassasiyetle yapılması gereken işler gibi.

Robotik Nedir?

Robotların yapımıyla ilgilenen bilim dalına robotik denir. Filmlerde ve edebiyatta robotların sık sık temalaştırılması nedeniyle bilim de bu tür makinelerden haberdar oldu. Terim ilk olarak Isaac Asimov tarafından 1942 tarihli Runaround adlı kısa öyküsünde bahsedilmiştir. Robotlarla ilgilenen genel bir teorik bilimsel alan yoktur. Genellikle elektrik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik veya makine mühendisliğinin alt alanlarıdır. Robotik konusu (ayrıca robot teknolojisi), fiziksel dünya ile etkileşim kavramını bilgi teknolojisi ilkelerine ve teknik olarak uygulanabilirliği ile ilgilidir. “Robot” terimi, fiziksel dünya ile etkileşimi sensörler ve bilgi işleme temelinde uygulayarak bu iki kavramı birleştiren bir varlığı tanımlar. Robotiğin temel alanı, bu tür robotların geliştirilmesi ve kontrolüdür. Robotiğin amacı, programlama yoluyla robot elektroniği ve robot mekaniği arasında kontrollü bir işbirliği yaratmaktır.

İnsansı Robot Nedir?

Uzun bir süre boyunca insansı robotlar teknik olarak mümkün değildi. İnsansı robotların geliştirilmesi için birçok önemli sorunun çözülmesi gerekiyor. Çevrelerinde özerk olarak tepki verebilmeli ve mümkünse, hareket etme aracı olarak iki bacağa sahip olmaları nedeniyle hareketlilikleri sınırlı olsa da, etkileşime girebilmelidirler. Ayrıca iki yapay kol ve el ile çalışabilmelidirler. 2000 yılından beri Honda’nın ASIMO’su temel sorunlar çözülmüş görünüyor. İnsansı robotun en güzel örneği Atlas Robot’tur. Bu arada, bu alandaki yeni gelişmeler düzenli olarak sunulmaktadır. İnsansıların çoğu yürüyen robotlardır, bazı sistemler de tekerlekli bir mobil taban ile birlikte gelir.

Endüstriyel Robot Nedir?

Günümüzün endüstriyel robotları genellikle mobil değildir. Prensip olarak, çeşitli şekillerde kullanılabilirler. Ancak kullanılan aletle bağlantılı olarak, uygulama alanı için özel olarak tanımlanırlar. Alet genellikle robota kalıcı olarak monte edilir. En basit durumda, robotu işleme görevleri için önceden belirleyen bir kavrayıcıdır. Robot çok yönlü kullanılacaksa, çalışma sırasında bile aletin değiştirilmesine olanak sağlayan sistemler kullanılır. 1954’te George Devol ilk kez endüstriyel robotlar için bir patent başvurusunda bulundu. İlk olarak 1961’de General Motors’daki üretim hatlarında kullanıldılar. Almanya’da 1970’lerden beri, örneğin otomotiv endüstrisindeki kaynak işleri için kullanılmaktadır. Endüstriyel robotların diğer uygulama alanları, taşıma, paketleme, donatma, birleştirme, montaj, yapıştırma, yol kaynağı ve ayrıca ölçüm görevleridir. Endüstriyel robotların çok yönlülüğü nedeniyle, bugün hala en yaygın olanlarıdır.

Bu “Robot Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.