18/06/2022

Aktrüs Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Aktrüs nedir? Kirkor Divarcı kimdir? Aktrüs kim tarafından geliştirilmiş bir projedir? Hayata geçirilmiş projeler arasında mıdır? Aktrüs ile geleceğin bağı nedir?

Gelin hep birlikte bu projeyi inceleylim.

Aktrüs ve Kirkor Divarcı

Kirkor Divarcı, Cumhuriyet tarihinin ilk füzecisi olarak kabul edilen havacılık ve uzay alanında güzel başarılara imza atmış bilim insanımızdır. İlk kez 1962 yılında üzerinde Türk bayrağı olan bir füzeyi gökyüzüne ulaştırmıştır. Bu sayede Türkiye Cumhuriyetinin ilk füzecisi olarak kabul edilmiştir.

Fakat ulaştığı bu başarılar her ne kadar yurt genelinde takdir edilse de; aynı zamanda da dış güçler tarafından gıpta ile bakılmıştı. Kirkor Divarcı’nın küçümsenmeyecek olan bu başarısı yine dış güçlerin etkisiyle zarar görmüştür.

Kirkor Divarcı

Kirkor Divarcı’nın kıymetli projesinin adı; ‘’Aktrüs’’ projesidir. Aktrüs, 4 metre uzunluğunda, 500 kg ağırlığında ve üzerinde ilk kez canlı taşıyarak uzaya gönderilen füze olacaktı. Çalışmalar tamamlanmıştı. Aktrüs gökyüzü için hazırdı. Ta ki görünmeyen bir elin destek dışı hareketiyle Kirkor Divarcı’nın evinde yangın çıkana kadar. Bir gece bilinmeyen bir sebeple Kirkor Divarcı’nın evinde yangın çıkmasıyla tüm planlar iptal olmuştu. Kirkor Divarcı’nın geleceğimizi etkileyeceği bu muhteşem projesi; kül olmuştu..

Hayata geçirilememiş projeler arasına adını yazdıran Aktrüs projesi; yeniden doğuyor.

Kirkor Divarcı’ya İthafen Aktrüs Projesi …

Umut dolu olmasına rağmen başarıyla sonuçlanamayan Aktrüs projesi; Kirkor Divarcı’ya ithafen yeniden nefes aldırılmaya başlanacak.

Aktrüs

Dijital Çağ Atölyesi tarafından geliştirilen Aktrüs; içerik üretim ve tasarım platformu çok yakında kullanıma açılacak. Bu proje kapsamında her zaman olduğu gibi çocuklar üretici olmaya teşvik edilecek ve yaptıkları projeler somut karşılıklar alacaktır.

O dönemin şartları ile büyük bir dönüm noktası atlatarak çalışmalara devam eden Kirkor Divarcı’nın bu yarıda kalan projesini bugünün “İcat çıkarma” dedikleri çocukları tamamlayacak. Bu alanda her zaman aracı olup üretime destekleyen ve altını bastırarak “Başımıza icat çıkar” diyen Dijital Çağ Atölyesi; Aktrüs projesini sahiplenerek, çocukların yaptıkları üretimlerle projeye nefes aldıracak.

Aktrüs web sitesine ulaşmak için buraya tıklayabilir gelişmeleri takipte kalabilirsiniz.

Aktrüs ile ilgili animasyonu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kirkor Divarcı ve Aktrüs

Bu “Aktrüs Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.