29/11/2022

ArfBot Harita: Peru’ya Hoş Geldiniz

ile Arfbot

Peru Kimlik Kartı, Peru Nerededir? Peru’da Yanardağ var mıdır? İnka İmparatorluğu Ve Machu Picchu

Peru, Güney Amerika’nın batısında bulunan bir ülkedir.

  • Başkenti: Lima
  • Yönetim Şekli: Cumhuriyet
  • Yüzölçümü: 1 milyon 285 bin kilometre kare
  • Nüfusu: 32,5 milyon
  • Konuşulan Diller: İspanyolca, Keçuva dilleri, Aymara Dilleri
  • Para Birimi: Peru Yeni Solu (PEN)

Peru Nerededir?

Resmi adı Peru Cumhuriyeti olan Peru, Brezilya ve Arjantin’den sonra Güney Amerika’daki en büyük üçüncü ülkedir. Ülkenin Brezilya, Bolivya, Kolombiya, Şili ve Ekvator ile sınırları vardır. Batısında Büyük Okyanus bulunmaktadır. Peru’da kuzeyden güneye doğru And Dağları uzanmaktadır. Peru’da Amazon yağmur ormanının bir bölümü, Atacama çölü gibi çok farklı coğrafi bölgeler bulunur. Patatesin ve Alpakanın anavatanı Peru’nun rengarenk bir tarihi vardır. Dünyanın en çok su taşıyan ırmağı Amazon’un kaynağı Peru Andları’ndadır. Andlardan dolayı Peru yüksek bir ülkedir. Ortalama rakım 1.555 metredir.

Peru’da Yanardağ Var Mıdır?

Peru’da 16’sı aktif, 31 yanardağ vardır. Peru tam tektonik Nazca Levhası’nın altına girdiği yerde bulunur. And sıradağları da bu nedenle oluşmuştur. Bu bölge Büyük Okyanusu bir anlamda kuşatan Ateş Çemberi’nin bir parçasıdır ve dünyanın tektonik ve volkanik olarak en aktif bölgelerinden biridir.

İnka İmparatorluğu Ve Machu Picchu

Peru’nun bulunduğu bölgede eski çağlarda Chavin, Nazca, İnka gibi birçok uygarlık yaşamıştır. 1438 yılında kurulan İnka imparatorluğu Yenidünya’daki (Kuzey ve Güney Amerika’daki) en büyük imparatorluktur. Machu Picchu, imparatorluğun en büyük yerleşimlerinden biridir. 1450’de kurulan kent, yaklaşık yüz yıl sonra İspanyol istilası sırasında terk edilmiştir. Machu Picchu UNESCO Dünya Mirası Sahası olarak kabul edildi. 2007’de İnternet üzerinden dünya çapında yapılan bir oylamayla Dünyanın Yeni 7 Harikası’ndan biri seçildi.

Bu “ArfBot Harita: Peru’ya Hoş Geldiniz” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere https://arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; https://blog.arfbot.com