01/08/2022

Başka Bir Alem: Ağaçlar

ile Arfbot

Ağaç nedir? Yaprak döken ağaç nedir? Yaprak dökmeyen ağaç nedir? Ağaç yapraklarının türleri nelerdir?

Ağaç Nedir?

Ağaçlar, Plantae krallığının üyeleri olan odunsu uzun ömürlü bitkilerdir. Tüm ağaç türleri cinslerine, familyalarına ve sıralarına göre gruplandırılmıştır. Bu, ağaçları tanımlamayı ve incelemeyi kolaylaştırır.

Her tür ağaç ekosistemimizde önemli bir rol oynar. Ağaçlar gölge, barınak, oksijen sağlar ve hatta çoğu meyve verir. Görkemli sedirlerden daha küçük meyve ağaçlarına ve çalılara kadar her şekil ve büyüklükte 60.000’den fazla ağaç türü vardır. Farklı ağaç türlerinin tanımlanması genellikle yapraklarının ve kabuğunun incelenmesine bağlıdır. Bazı ağaç türlerinin geniş oval yaprakları, diğerlerinin yıldız şeklinde yaprakları. Birçok yaprak dökmeyen ağacın iğneleri vardır. Tüm ağaç türleri iki ana türe ayrılır: yaprak döken ağaçlar ve yaprak dökmeyen ağaçlar. Yaprak döken ağaçlar yılın belirli bir zamanında – genellikle sonbaharda – yapraklarını döker. Yaprak dökmeyen ağaç türleri tüm yıl boyunca yapraklarını korur.

Ağaçlar, çiçek açtıklarında veya renk değiştirdiğinde gezegene oksijen ve güzellik sağlamanın yanı sıra çok faydalıdır. Bazı sert ve yumuşak ağaç türleri, ahşap malzeme, mobilya ve kağıt üretimi için mükemmeldir. Düzgün bakılırsa, ağaçlar iyi yenilenebilir enerji kaynakları ve yapı malzemeleridir.

İki Ana Ağaç Kategorisi

Binlerce ağaç türü iki kategoriye ayrılır. Yaprak döken ağaçlar ve yaprak dökmeyen ağaçlar.

Yaprak Döken Ağaçlar

Genellikle sonbaharda yapraklarını döker. Yaprak döken ağaçlar yılın belirli zamanlarında yapraklarını kaybeden ağaçlardır. Kuzey Amerika, Avrupa ve ılıman bölgelerde meşe, ceviz ve huş ağacı gibi yaprak döken ağaçlar, sonbaharda yapraklarını döker. Bu genellikle, turuncu, kahverengi ve sarı tonları dahil olmak üzere yaprakların harika bir şekilde renklenmesi demektir. Tropikal ülkelerde yaprak döken ağaçlar soğuk mevsimlerde yapraklarını kaybeder.

Yaprak Dökmeyen Ağaçlar

Yaprak dökmeyen ağaçlar yıl boyunca yapraklarını korur. Ladin, çam gibi yaprak dökmeyen ağaç türleri yıl boyunca yapraklarına sahiptir. Yaprak dökmeyen ağaçların yaklaşık 14 aile grubu vardır. Bu ağaçlar tüm yıl boyunca bahçelere ve manzaralara renk katar. Kış manzaralarında ormanların bu kadar güzel olmasının nedeni yaprak dökmeyen ağaçlardır.

Ağaç Yapraklarının Türleri Nelerdir?

Yaprakların şekilleri ağaç türlerinin tanımlanmasına yardımcı olur. Ağaç tanımlaması genellikle yaprakları inceleyerek mümkündür. Üç temel yaprak türü vardır: geniş, iğne ve pul yaprak.

Geniş Yapraklı

Hepsi olmasa da çoğu yaprak döken bitkiler, tüm şekil ve boyutlarda geniş yapraklara sahiptir. Yaprak şekilleri oval, yuvarlak, uzun ve dar, üçgen veya kalp şeklinde olabilir. Kolayca tanımlanabilen bazı geniş yapraklar, akçaağaç yaprağını ve loblu meşe yaprağını içerir.

İğne Yapraklı

Kozalaklı ağaçlar, çamlar ve çam ağaçları gibi birçok yaprak dökmeyen ağacın iğneleri vardır. Uzun, ince ve düz olabilirler. Bukleler halinde büyüyebilirler. Veya iğneler, nadiren dalda büyüyen yumuşak iğneler olabilir.

Pul Yapraklı

Ardıç ve sedir gibi bazı yaprak dökmeyen ağaç türleri pul benzeri yapraklara sahiptir. Yaprakları iğneden çok pula benziyor.

Ağaçları yapraklarına göre tanımlamanın diğer yolları şunlardır: Zıt yapraklar, yaprak sapı üzerinde birbirinin tam karşısında büyür. Alternatif yapraklar sendeleyerek büyür ve gövde boyunca değişir.

Gümüş Ağaç

Gümüş huş ağacı (Betula pendula), beyaz, soyulabilir kabuğu olan orta boy yaprak döken bir ağaçtır.

Akçaağaç

Derin loblu yaprakları olan güzel, yaprak döken gölgeli ağaçlardır. Akçaağaç ağaçlarının koyu kahverengi çatlaklı kabuğu, küçük kanatlı meyveleri ve dar kırmızımsı-kahverengi dalları vardır.

Dişbudak Ağacı

Yuvarlak taçları ve koyu yeşil yaprakları olan orta ila büyük yaprak döken ağaçlardır. Dişbudak ağaçlarının beş, yedi veya dokuz yaprakçıktan oluşan kümeler halinde büyüyen mızrak şeklinde pinnate yaprakları vardır.

Meşe Ağacı

Çok çeşitli habitatlarda yaşar ve birçok ülkenin ulusal ağacıdır. Meşe ağaçlarının son derece sert, dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli odun ürettiği bilinmektedir.

Çınar Ağacı

Tohumdan kolayca büyüyen büyük çiçekli yaprak döken ağaçlardır. Geniş, yuvarlak taçlara ve yemyeşil yeşilliklere sahip, yaprak döken büyük ağaçlardır. Çınar ağaçları, akçaağaç yapraklarına benzeyen büyük tırtıklı loblu yapraklara sahiptir.

Sedir Ağacı

Yaprak dökmeyen iğne yapraklı ağaçlardır. Sedir ağaçları, kokulu odunsu dallar üzerinde spiraller halinde düzenlenmiş iğne benzeri yaprakları olan, yaprak dökmeyen büyük kozalaklı ağaçlardır.

Ardıç Ağacı

Boyut ve şekil olarak değişen iğne yapraklı, yaprak dökmeyen ağaçlardır. Ardıçlara genellikle sedir denir, ancak bunlar farklı bir cins ve aileye aittir.

Söğüt Ağacı

Söğütler, yaprak döken çiçekli ağaçlar ve çok nemli toprağı seven çalılardır. oval uzun yapraklarla kaplı uzun sarkık dalları ile kolayca tanınır.

Çam Ağacı

Genellikle süs ağacı olarak kullanılır ve yumuşak ağaç türü kozalaklı ağaçlardır. Pinus cinsindeki yaprak dökmeyen ağaçlar, muhtemelen en iyi bilinen iğne yapraklı ağaç türüdür.

Ceviz Ağacı

Kuzey Amerika, Çin ve Hindistan’da yaygın olan Carya cinsindeki yaprak döken ağaçlar. Yenilebilir cevizleriyle ünlüdür.

Maun Ağacı

Sertliği ve düz damarı ile ünlüdür. Orijinal maun ağaçları, Swietenia cinsinin 3 türüdür ve Kuzey ve Güney Amerika’ya özgüdür.

Erguvan Ağacı

Güzel pembe veya beyaz bahar çiçekleri ile ünlü küçük çiçekli ağaçlardır. Kalp şeklinde yapraklara sahiptir ve tohumları koyu kahverengidir.

Tik Ağacı

Tectona cinsine ait büyük yaprak döken ağaçlardır. Bazı tik türleri 40 m’ye kadar uzayabilir ve dallarında ince, kağıt benzeri yapraklar bulunur.

Elma Ağacı

Dünya çapında yetiştirilen ve güzel çiçekleri olan çok popüler ve yaygın bir meyve ağacı türüdür.

Armut Ağacı

Parlak yeşil yaprakları, fincan şeklinde beyaz çiçekleri ve güzel sonbahar renkleri olan çiçekli ağaçlardır. Piramidal, yukarı doğru büyüyen bir şekle sahiptir. Süs armut ağaçları 10-12 m yüksekliğinde ve 7-9 m genişliğindedir.

Kiraz Ağacı

 İlkbaharda çiçek açan, yaprak döken ağaçlardır. Yüz çeşit kiraz ağacı vardır. Kiraz ağacı türleri meyvelerine veya çiçeklerine göre sınıflandırılıyor.

Alıç Ağacı

Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya özgü bir ağaç veya çalı türüdür. Alıç yaprakları uzun, spiral olarak büyür. Elma ağacı ile aynı ailedendir.

Ladin Ağacı

Özelliklerinden biri de soğuğa son derece dayanıklı olmalarıdır. Bazı büyük ladin türleri 60 m’ye kadar çıkabildikleri için çok heybetlidir.

Pamuk Ağacı

Tüm pamuk ağacı türlerinin ortak bir özelliği, yaz başında ortaya çıkan kabarık pamuk benzeri liflerdir. Bu büyük ağaçlar 15-24 m’ye kadar büyüyebilir ve bazı türler daha da uzayabilir.

Selvi Ağacı

Yumuşak, tüylü, dökülmeyen yaprakları vardır ve büyük meşe palamutlarına benzeyen koniler üretir.

Okaliptüs Ağacı

Yaprak dökmeyen aromatik yaprakları, pürüzsüz kabuğu vardır. Okaliptüs çiçekleri bulanık bir görünüme sahiptir ve beyaz, krem, sarı, pembe veya parlak kırmızıdır.

Manolya Ağacı

Magnoliaceae familyasındaki büyük bir çiçekli çalı veya ağaç cinsidir. Manolya, çok gövdeli bir çalı veya tek gövdeli bir ağaç olarak yetişir.

Ağaç dikmek, bu dünyada bırakılabilecek en güzel izdir. Bu dünya hepimizin. Çocuk yaştan itibaren bilinçli bireyler yetiştirmek için, çocuklarla birlikte ağaç dikmenizi tavsiye ederiz.

Bu “Başka Bir Alem: Ağaçlar” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yaralı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarınız için; tıklayınız.