08/12/2022

Başka Bir Alem: Balinalar

ile Arfbot

Balinalar nelerdir? Balinaların özellikleri nelerdir? Balinaların türü nedir? Balinalar ne ile beslenir? Türkiye’de balina var mı?

Balinalar Nelerdir?

Balina yaşamını tamamen suda sürdüren ve yaygın olarak dünya okyanuslarında bulunan farklı çok sayıda türden oluşan plasentalı deniz memelileridir.

Balinaların Özellikleri Nelerdir?

Memeli canlılar sınıfına giren balinalar deniz hayvanlarıdır. Balinaların boyları yaklaşık 25 ile 30 metre arasındadır. Ayrıca balinaların ağırlıkları da yaklaşık 150 tona ulaşabilir. En büyük deniz canlıları olan balinalar suyun kaldırma kuvveti sayesinde ağır gövdelerini taşıyabilirler. Taşıdıkları özellik nedeniyle balinalar memeliler sınıfına girmektedir. Yavrularını doğuran ve emziren balinalar diğer balıklar gibi yumurtlayarak üremezler. Balinalar sıcakkanlıdır. Ayrıca balığın vücut ısısı da suyun sıcaklığına göre değişiklik gösterebilirler. Balinalar akciğer solunumu yaptıkları için solungaçları ile solunum yapmazlar. 

Balinaların Türü Nedir?

Memeli hayvanlar sınıfında yer alan balinaların birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Dişsiz balinalar genellikle dört adet familyaya ayrılırlar. Bunun yanı sıra oluklu balinagiller, gri balinalar, gerçek balinagiller ve cüce gerçek balina çeşitleri bulunmaktadır. Balinaların türüne göre de yapıları, boyutları ve renkleri farklılık gösterebilir. 

Balinalar Ne İle Beslenir?

Balinalar genellikle küçük balıklarla beslenirler. Ayrıca Deniz tabanında genellikle kabukluları ve bentik omurgasızları yiyerek beslenirler.

Türkiye’de Balina Var mı?

Evet Türkiye’de balina var. Türkiye’de günümüze kadar 12 tür kayıt edilmiştir.

Bu “Başka Bir Alem: Balinalar” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere https://arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; https://blog.arfbot.com