31/07/2022

Başka Bir Alem: Çiçekler

ile Arfbot

Daha büyük, göz alıcı çiçekleri yetiştiren bir bitkiyi ya da tek çiçek açan bir bitkiyi belirtir.  Bir çiçek genellikle bir süs görevi görür. Bir buket içinde kesme çiçek olarak, çiçek çelengi veya çiçek aranjmanı olarak.  Güzel sanatlarda çiçek motifi olarak çiçekler sıklıkla işlenen bir konudur. Botanikte ise çiçek terimi açıkça tanımlanmıştır ve özellikle botanik teriminden ayrılmıştır.  Çiçek, tek bir çiçek veya çiçek salkımı olarak tozlaşmadaki işlevi ile tanımlanır. Başkalaşıma uğramış yaprakları ile sıkıştırılmış  ile açıkça tanımlanan bir terimdir.Çiçeklerin şekline göre farklı çiçek türleri ayırt edilir. Çiçek türü, ilgili tozlaşma ile yakından ilişkilidir.

Disk ve çanak çiçekler

Yassıdır, çiçeğin merkezine erişim kısıtlı değildir.  Genelde polen yiyen böcekler tarafından ziyaret edilirler. Bir örnek; haşhaş.

Fincan veya bluebell çiçekleri

Giderek daralır ve bir huni veya fincan oluşturur.  Örnek çiğdemlerdir.

Tüp çiçekler

Genellikle çanak veya çan çiçeklerinden daha uzun, oldukça dar bir taç borusuna sahiptir. Veya daha uzun ve daha dar boru şeklinde bir huniye sahiptir.  Papatya ailesinin boru şeklindeki çiçekleri ile karıştırılmamalıdırlar.

Pedisel çiçekler

Üzerinde düz, disk benzeri yayılmış taç loblarının oturduğu dar, genellikle uzun bir tüpe sahiptir, örnekler karanfillerdir.

Mahmuz çiçekleri

Söz konusu olduğunda, nektar örneğin menekşe gibi bir mahmuzun içine gizlenmiştir.

Boğaz çiçekleri

Tozlayıcılar, nispeten geniş, geniş bir geçit yoluyla çiçeğin derinliklerine sürünür.

Labiatae

Çiçek açıkça ikiye bölünmüştür ve alt kısım tozlayıcılar için bir iniş alanı görevi görür.  Örnekler nane benzeri türlerdir.

Maske çiçeği

Tozlayıcının ağırlığı ile büyük alt kısma inip aşağı bastırarak açılmalıdır.  Örnekler toadflax ve aslanağzı.

Fırça çiçekleri

Çiçekten bir fırça şeklinde uzanan çok sayıda organa sahiptir.  Örnekler akasya ve söğüt çiçek salkımlarıdır.

Bayrak çiçekleri

Eksenel tarafı göze çarpar, büyük ölçüde büyütülmüş bir çiçektir.  Bir örnek kelebek çiçeğidir.

Özel Şekiller

Pseudanthium

Papatya çiçekleri söz konusu olduğunda, birkaç ayrı çiçek, yuvarlak veya disk şeklinde bir çiçek salkımında birbirine o kadar yakın gruplandırılmıştır ki, çiçek başı tek bir çiçek gibi görünür.

Spadix çiçekleri

Küçük bireysel çiçekler kalın, etli, kulüp şeklinde bir eksen üzerine monte edilir. Bu da spadix benzeri bir çiçeklenme ile sonuçlanır.

Şemsiye çiçekleri

Şemsiyeye benzemelerinden dolayı bu ismi almıştır.

Polen çiçekleri

Çiçek ziyaretçileri için yiyecek olarak yalnızca veya çoğunlukla polen sunan çiçeklere sahiptir. Bol miktarda polen üreten birçok anterleri vardır; genellikle kolayca erişilebilir.

Nektar çiçekleri

Çiçeklerin nektar bezlerinde hayvanları tozlaştırmak için nektar salgılayan bitkiler.

Sahte çiçekler

Ziyaretçilerini (tozlaştırıcılar) onları ziyaret etmeye ikna eder. Ama aslında orada olmayan bir şeyin davranışlarından yararlanarak sanki oradaymış gibi davranır.

Yağlı çiçekler

Özel dokulardan (elaioforlar) meyve yerine yağlı kokukar salgılayan çiçeklerdir.  Yağlar (çiçek yağları) belirli arılar (yağ arıları) tarafından toplanır.

Parfüm çiçekleri

Tamamen meyvesizdir, sadece koku ve koku yağları veren çiçeklerdir. Çoğunlukla orkide türleri örnektir.

Kötü veya leş çiçekleri

Çiçekleri, tozlaşmak amacıyla leş sineklerini çekmek için leş kokusu yayar.  Saldırıya uğramış, kapana kısılmış veya böceklerin kokularını üreten başka biçimler de mümkündür.

Bu “Başka Bir Alem: Çiçekler” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yaralı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarınız için; tıklayınız.