06/08/2022

Belgesel Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Belgesel nedir? Tarihi nasıldır? Uygulama alanları nerelerdir? Türleri nedir?

Belgesel Nedir?

Amacı gerçekliği “belgelemek” olan geniş bir film kategorisidir. Sözsüz görsel bir temsil, bir olay örgüsü hikayesi de olabilir. Ama çoğu zaman gerçeklere dayanan gerçek olaylar ve insanlar hakkındadır. Başka bir türü haber filmlerine dayanmaktadır. ‘Belgesel’ adı, orijinal olarak seyahat filmleri için kullanılan Fransızca ‘Documentaire’ teriminden gelir. Gerçek bir belgesel, sosyal ve ekonomik koşulları iyileştirmek amacıyla sosyal değerleri içermelidir. Sosyal, kültürel, ve eğitim bilimlerinde geliştirilmiş ve ağırlıklı olarak bu bilimlerde kullanılan yeniden yapılandırıcı bir araştırma yöntemidir. Hayvanlar, insanlar, doğa, uzay gibi birçok çeşitli alanda belgesel çekilir.

Tarihi Nasıldır?

İngiltere’de, Kaptan Scott’ın 1911’de yayınlanan Güney Kutbu seferi hakkında 90 dakikalık bir belgesel çekildi. 1914’te John Ernest ve George M. Williamson, denizcilik filmleri yaptılar. Yaratıcı film belgeseli, 1922’de Eskimoların hayatını anlatan Robert Flaherty’nin filmleriyle ABD’de doğdu. Rusya’da Dziga Vertov, 1920’lerde Rus belgeselcilerinin bir araya geldiği Kinoglanz’ı yarattı. Burada kırpma ve diğer görüntü işleme prosedürleri kullanılmıştır. Nanook ise gündelik hayatın sunumunun izleyiciler üzerinde dramatik bir etki yaratabileceğini kanıtladı. Vertov’lar, montaj kullanarak izleyicilerin duygularını etkileyebileceklerini gösterdiler. Takip eden on yılda, İskoç bilim adamı Grierson, iletişim medyasının toplum üzerindeki etkisini inceledi.

Uygulama Alanları Nerelerdir?

Başlangıçta grup tartışmaları temelinde geliştirildi. Belgesel yöntemi, günümüzde sosyal ve eğitim bilimlerindeki araştırmaların standardıdır. Bir prosedürdür ve günlük konuşmaların, röportajların, katılımcı gözlem protokollerinin, araştırılanların yazılı açıklamalarının yorumlanmasında kullanılır. Yanı sıra resimler ve filmleri içerir. Uygulama alanları, örneğin, gençlik araştırması, eğitim araştırması, okul araştırması, medya araştırması, organizasyon araştırması, göç araştırması, cinsiyet araştırması, aile araştırması, değerlendirme araştırması ve çok daha fazlasıdır.

Türleri Nedir?

Her belgeselin kendi sesi vardır. Tüm konuşma sesleri gibi, her belgsel seslendirmesinin de bir tür imza veya parmak izi görevi gören belirli bir karakteri vardır. Bu, film yapımcısının veya yönetmenin kişiliğini ortaya çıkarır. Televizyon haberlerinin tıpkı Fred Wiseman, Chris Marker, Eszfir Sub veya Marina Goldovskaya gibi kendi sesi vardır. Bireysel sesler ve ifade tarzları, film çalışmalarının temelidir. Daha yaygın olarak kullanılan ifade tarzları, belgesel çalışmalarının tür teorisinin temelidir. Tür teorisi, farklı içerik oluşturucu ve film gruplarının özelliklerini inceler. Belgeseller ve videolar alanında, belgesel film türünün alt türleri olarak ortaya çıkan altı tür temsili ayırt edebiliriz; şiirsel, açıklayıcı, katılımcı, gözlemci, düşünsel ve performatif.

Bu “Belgesel Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.