27/06/2022

Biyoloji Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Biyoloji ne ile ilgilidir? Hangi konular biyolojinin konusuna girer? Biyoloji sadece insanlarla mı ilgilidir?

Biyoloji Nedir?

Dirimbilimi olarak da bilinen biyoloji tüm canlıların incelendiği bilim dalıdır. Biyoloji sayesinde canlıların birbiri ile ilgili ortak yönleri olduğu anlaşılmıştır. Ortak yönlere sahip varlıkların bir arada incelenmesi ile biyoloji terimi ortaya çıkmıştır.

Mesela hayvanlarda ve insanlarda ortak olarak bulunan hücreler, sindirim sistemi ve daha birçok yapı ortaktır. Bu ortaklığı da biyoloji alanında yapılan çalışmalar ile anlayabiliriz.

Biyoloji Kendi Alanında Nasıl Bölümlenir ?

Tüm canlıları kapsadığı için tek bir başlık üzerinden ilerlemek biyoloji için zorlayıcı olacaktır. Bu sebeple kendi alanında hayvanlar ilgilenen kısmı için zooloji denmektedir. Bitkileri inceleyen kısmı botaniktir.Mikroorganizmaları inceleyen kısmı ise mikrobiyolojidir.

Hücrenin yapısından genel tüm sistemlere kadar geçen süreci biyoloji incelemektedir. Gözle görünmeyecek kadar küçük olan yapılar bile incelenebilmektedir.

 Biyoloji ile ilgili konuları bilmek ve bu alanda araştırmalar yapmak tüm canlıların yapısını öğrenmemizi sağlar.

Çocuklar İçin Biyoloji

Canlıların dünyasını küçük yaştan itibaren tanımak ve bilmek hem onlara hem de yaşam alanlarına olan sevgi ve saygımızı artırır. Küçük bir karıncayı bile incitmekten korkarız. Çünkü küçük ya da büyük tüm canlılar doğumundan gelişme evresine kadar inanılmaz büyülü süreçlerden geçerler.

Canlılar dünyası sonsuzdur. Sürekli yenilenen hücreler, sinir sistemleri , gelişen embriyolar ve daha nicesi biyolojide mevcuttur. Canlıların yapılarını öğrenmek bize artı değer katacaktır.

Küçük yaşlardan itibaren biyolojiyi öğrenmezsek ; çevreye karşı duyarlı olamaz, tüm doğa problemlerini bilerek çözüm üretemeyiz. Hem çevreye hem de canlılara karşı bilinçli olmayı biyoloji sayesinde başarabiliriz.

Bir tırtılın kelebek oluşu, hücre bölünmeleri, mikroorganizmalar ve daha sınırsız tüm canlı alanlarında biyolojiyi keşfedebiliriz.

Bu “Biyoloji Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.