07/07/2022

Çizgi Roman Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Çizgi roman nedir? Çizgi roman türleri nelerdir? Kim tarafından üretilmiştir? Ne zaman yayınlanmaya başlamıştır?

Çizgi Roman Nedir?

Bir çizgi roman, genellikle dokuzuncu sanat olarak adlandırılır. Hikaye anlatan bir dizi ardışık görüntüdür. Edebiyat ve görsel sanatın eşsiz bir karışımıdır. Görseller genellikle metinle desteklenir. Diyaloglar sözde konuşma balonları içinde bulunur. Başlangıçta yalnızca basit, eğlenceli hikayeleri bir dizi resim süslemişti. Ancak günümüzde oldukça popüler bir hale geldi. Birçok alt türe ayrıldı.

Çizgi Roman Türleri Nelerdir?

Birçok çizgi roman türü vardır. Genellikle gazetelerde bulunan kısa çizimler çizgi romanlardır. Grafik romanlar çizgi roman kitaplarıdır, ince dergilerdir. Amerika’da kitap formatında yaygındır. Avrupa’da, Amerika’daki kadar yoğun olmasa da yine de kültür mevcuttur. Avrupa’da da ince dergi veya kitap biçimindedir. Asya’da, özellikle Japonya’da da çizgi romanlar çok popülerdir. Fakat Japonya’daki çizgi romanlara ‘manga’ denir. Japon çizgi romanları da dünya genelinde çok popülerdir.

Kim Tarafından Üretilmiştir?

Çizgi roman tarihinin en önemli figürü; İsviçreli karikatürist Rodolphe Töpffer’dir. İlk grafik romanı Les Amours de Monsieur Vieux-Bois’i 1827’de yazdı. Ancak halkın karşısına ilk olarak 1833 tarihinde ‘Historie de M. Jabot’ ile çıktı. Takip eden on beş yıl boyunca altı kitap daha yayımladı. Eserleri Avrupa ve Amerika’da yayınlandı ve benzer eserler için büyük bir pazar yarattı. Tüm çalışmaları uzun sürdüğü için, çizgi roman albümünün mucidi olarak kabul edilir. Töpffer çizgi romanlarında toplumsal adetleri, ve bilim adamlarını karikatürize etti. Çalışmalarında vurgu çizimlerde olurdu ve metinler çizimleri tamamlar nitelikteydi. Ernst Gombrich’e göre, Töpffer’in yeni sanatı izleyicinin boşlukları kendi hayal gücüyle doldurmasına izin verdiği bir sanat türüdür.

Ne Zaman Yayımlanmaya Başlamıştır?

Kökleri yüzyıllar öncesine, erken ortaçağ yazıtlarına ve duvar resimlerine kadar uzanır. Nihayetin tüm görsel sanatlar mağara resimleri kaynaklıdır. Çizgi romanın günümüzdeki biçimi, yani çerçeveleri ve konuşma balonlarını içeren hali 19. yüzyılın sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmiştir. Tipik bir yirminci yüzyıl pop kültürünün bir parçasıdır. 1832’de Paris’te günlük bir gazete olan Charivari yayına başlayan ilk gazetedir. Honore Daumier tarafından basılmıştır. Punch dergisi 1841’de Londra’da, 1844’te Münih’te, ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde Fliegende Blatter’ı yayınlandı. 1859 yılında Fliegende Blatter, yalnızca karikatürleri değil, aynı zamanda bağımsız hikayeler sınan çizgi romanları da yayınlayan ilk tabloid oldu. 1884’te, İngiltere’de kalıcı bir karakterin maceralarını anlatan ilk çizgi roman dergisi Ally Sloper’s Half Holiday yayınlandı.

Bu ‘Çizgi Roman Nedir? Çocuklar İçin Önemi’ gibi çocuklar ve ebeveynler için yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazıları için; tıklayınız.