07/07/2022

Bayram Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Bayram nedir? Bayram kelimesinin kökeni nedir? Milli bayram nedir? Dini bayram nedir?

Bayram Nedir?

Bir olayı veya kişiyi anarak, düzenli bir biçimde kutlanan zaman dilimidir. Milli veya dini bağlamda özel önemi olan ve kutlanan gün veya günlerdir. Bayramın özü periyodik olarak tekrarlanmasıdır. Gelenekle veya kanunla olacak şekilde özel olarak ayrılmış bir gündür. Genellikle bayramlar, bireylerin kültürel veya dini bir öneme sahip bir olayı veya geleneği kutlamaları ve anmaları içindir. Bayramda, insanlar okula gitmek, işe gitmek gibi temel faaliyetlerini azaltırlar. Normal faaliyetlerin azalma derecesi yerel yasalara, geleneklere, yapılan işin türüne veya kişisel tercihlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bayramlar, hükümetler ve dini kurumlar tarafından belirlenebilir.

Bayram Kelimesinin Kökeni Nedir?

En eski Türkçe örneklerde ‘badram’ olarak geçer. ‘Bayram’ kelimesi İrani kökenlidir. Orta Farsça’da ‘patram’ yazımı ile neşe, mutluluk, huzur, sessizlik manasında kullanılır. Soğdaca’da ‘pati’ ve ‘rama’ kelime köklerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Pati; geri, tekrar anlamına gelmektedir. Rama kelimesi ise; sükun, barış ve mutluluk anlamına gelir.

Milli Bayram Nedir?

Bir ülkenin veya bir halkın, ulusal birliğinin kutlandığı seçkin bir günü ifade eder. Tarihsel dönüm noktalarına bağlıdır. Çoğu ülkenin milli bayramı vardır. Ulusal bayram genellikle bir ülkenin bağımsızlığını kazandığı gündür. Tarihte kırılma noktası olan savaşlardan zafer alınan günler de milli bayram olarak kutlanır. Olağanüstü bir tarihi olay, ulusal bayram olabilir. Devlet hayatı açısından, milli bayramlar her ülkenin kanunlarında belirtilen resmi bayram olarak kutlanır. Ulusal bayram, bir ülkenin veya bir halkın ulusal birliğini kutladığı seçkin bir günü ifade eder.

Dini Bayram Nedir?

Tüm dinlerin bayramları, dinin doğuşuyla bağlantılı kutsal olayları hatırlatır. Dini bayramlar sabır ve maneviyat özelindedir. Dini bayramlarda en önemli şey paylaşmaktır. İnsanlar kendi içlerine yönelir ve huzurlarını sürekli bir hale getirirler. Dini bayramlarda insanlar, dine özgü ibadetleri yerine getirirler ve dualar ederler. İnsanlar kötü sözlerden sakınırlar. Dini bayramlar sırasında, çocuklar yetişkinlerden hediyeler alır. İnsanlar yeni ve temiz kıyafetler giyerek sevdiklerini ziyaret ederler.

Bu “Bayram Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazıları için; tıklayınız.