16/12/2021

Çocuk ve Para

ile Arfbot

Para ve finans kelimeleri sadece yetişkinlerin bilmesi gereken kelimeler midir? Yoksa küçük yaştan itibaren öğrenilip bu terimlere karşı bilinçli mi davranılmalıdır?

Zaman zaman hepimiz çevremizde ‘’bütçe ayarlaması ‘’, ‘’yatırım’’, ‘’finansal kaynak’’, ‘’borç’’vb. terimleri duymuşuzdur. Peki duyduğumuz bu terimlerle aramız nasıl ?

Ebeveynlerimiz çocuklarıyla para konularını konuşurken aslında çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü öğrendiğimiz her türlü bilgi ileride karşımıza gelmekte ve paraya olan bakışımızı değiştirmektedir.

Çocuklarınızın parayla baş edebilmesi için işin uzmanlarından altı öneri -  Diken

Özlem Denizmen’in de dediği gibi ;

‘Daha küçük, büyüyünce öğrenir.’ Hayır, çocuklar üç, dört yaşında koleksiyon yapmalı, altı, yedi yaşında harçlık almalı, 14 yaş yatırım/kazanma kavramlarını öğrenmeli, 18 yaş kendine yetmeli.

Para konularını öğretirim.’ Hayır, çocuk para hakkında evde anne babasının davranışlarına bakarak, konuşmalarını dinleyerek kayıtlar alır. Sizin paraya tutumunuz ne ise onunki de öyle olur.

Para konuşmak ayıptır.’ Hayır, değildir. Herkesin aklını ve zihnini yoran bir konu konuşulmadıkça nasıl çözülecek? “

Küçük yaştan itibaren çocuklara para ve parayla ilgili terimle düzgün, kullanışlı ve geleceğe yönelik anlattığımızda ileride hayal olarak düşünmekten ziyade gerçek terimlerle daha kısa sürede tanışabilir böylece finans konularına karşı yabancı olmayabilir.

Evet hayat paradan ibaret değildir ama yaşamın devamlılığı için kabul edilmesi gereken en somut araçlardan biridir. Yani ne hep onunla ne de onsuz yaşanması mümkün değildir.

Özlem Denizmen’in ‘’Çocuk, Para ve Hatalar’’ adlı yazısının devamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bu “Çocuk ve Para” gibi çocuklar için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Arfbot Çocuklara Özel Arama Motoru ©️ Artık Türkçe!
Çocuk dostu, akıllı, ücretsiz ve güvenli Türkçe arama motoru Arfbot yurt dışındaki başarılı örneklerinden sonra sonunda Türkiye’de!