06/06/2022

Dijital Okuma Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Dijital okuryazarlık nedir? Bilgisayar okuryazarlığı nedir? Dijital beceri nedir? Dijital beceri nasıl geliştirilir?

Dijital Okuryazarlık Nedir?

Teknolojinin geldiği noktada, çağın artık dijital çağ olması ile birlikte hayatımıza giren kavramlardan bir tanesidir. Günümüzde bulunan bilgisayar, tablet, telefon gibi dijital cihazlar aracılığıyla bilgiye kolayca erişme, analiz etme, üretme ve paylaşım yapma gibi çeşitli becerileri ifade eder. Sosyal ortamların niteliğini bilmek ve sosyal medya diline hakim olmak anlamına gelir. Dijital okuryazarlık, bireylerin birçok yolla iletişim kurmasını sağlar. Dönüşümü öngörmek ve ayak uydurabilmektir.

Bilgisayar Okuryazarlığı Nedir?

Dijital okuryazarlık ile sıkça karışan bir terimdir. Bilgisayar okuryazarlığı, yalnızca bilgisayarda kullanıma sunulan uygulamaların dillerine ve kullanımına hakim olmak demektir. Yani dijital okuryazarlık; fikirlere açık olmak, analiz ve sentez yapabilmek anlamına gelirken, bilgisayar okuryazarlığı bilgisayarla bulunan uygulamaları etkin kullanabilmek demektir.

Dijital Beceri Nedir?

Anlaşılır bir biçimde okuma, yazma, konuşma becerilerine ek olarak sosyal medyada etkili iletişim becerilerini de buraya ilave etmek gereklidir. Dijital çağda gerekli olan yeteneklere sahip olmak, dijital becerikli olamak anlamına gelir. Dijital okuryazarlık eşliğinde, bilgi teknolojilerini ve internet ortamını verimli kullanabilen, paylaşım yapabilen ve içerik oluşturabilen kişiler dijital beceriye sahip olan kişilerdir.

Dijital Beceriler Nasıl Geliştirilir?

Her geçen gün, teknoloji büyük bir hızla yükseliyor. Bizler de bu yeteneklere sahip olmalı bu becerilere sahip olmayan kimseleri bilgilendirmeliyiz. Özellikle çocuklar, dijital ortamlarda tüketici taradından, üretici tarafına yönelmelidir. İnternette harcanılan zamanı verimli hale getirerek, çeşitli kurslarla, videolarla ve Dijital Çağ Atölyesi gibi atölyelerle dijital becerileri geliştirmek mümkündür.

Bu “Dijital Okuryazarlık Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.