Dinle-Konuş Uygulaması: Farklı Düşünenler Fark Yaratırlar
Otizm spektrum bozukluğu, çoğu zaman doğuştan gelen nadiren de küçük yaşlardan beri kendini belli eden karmaşık bir nöro gelişimsel farklılıktır. Genellikle, oturma, yürüme gibi motor becerilerin gelişiminde, boy ve kilo alımında bir sorun görülmemektedir. Asıl problem sosyal etkileşime, iletişime zarar veren, sınırlı ilgi alanlarına ve tekrarlanan hareketlere yol açan davranışlarının bulunmasıdır. Göz teması kurmaması, adıyla seslenildiğinde tepki vermemesi , yalnız kalmak istemesi, çevresindeki çocuklardan uzaklaşmak istemesi gibi durumlar otizm spektrum bozukluğunun temel belirtilerindendir.
Otizm spektrum bozukluluğunun farkında olarak ortaya çıkan Tohum Otizm vakfı 4 yaş ve üzeri çocuklar için “Dinle- Konuş” uygulamasını çıkarmıştır. Tamamen ücretsiz olan bu uygulama otizmli çocuklarla beraber tipik gelişim gösteren çocukların da dil, konuşma ve iletişim becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Tohum Otizm Vakfı tarafından geliştirilen ve ortaya çıkarılan “Dinle – Konuş,” uygulaması içerisinde hayvanat bahçesi, şekiller, canım ailem, vücudun bölümleri, sesi tekrarla ve taklit et, benimle birlikte say, dil akrobasisi, gökkuşağı renkleri, temel sesler ve araçlar kategorilerini içermektedir. Kelimelerin nasıl söylendiğini tane tane gösteren ve eğlenceli bir şekilde öğreten uygulamanın, anne-baba, öğretmen veya yetişkin rehberliğinde kullanılması tavsiye edilmektedir.Dinle – Konuş uygulaması App Store ve Google Play Store’da ücretsiz olarak bulunmaktadır.
Otizm spektrum bozukluğu farkındalık ve eylem isteyen bir farklılıktır. Bugünün tohumları yarının ormanlarını var edecektir. Bütün mesele ekilen tohumla ilgilenmek, bakımını yapmak ve onu geleceğe hazırlamaktan ibarettir.
Tohum Otizm Vakfı’nın bu donanımlı ve faydalı uygulamasına ulaşmak için buraya tıklayınız.
https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.org.tohumotizm.dinlekonus&hl=tr
https://apps.apple.com/tr/app/dinle-konu%C5%9F/id1495962441?l=tr