18/08/2022

Felsefe Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Felsefe nedir? Filozof kime denir? Temel konuları nelerdir? Öncüleri kimlerdir?

Felsefe Nedir?

Bizde merak ve heyecan uyandıran soruların sonuçlarına ulaşmamızda bize yol gösteren bilim dalıdır. Hayal dünyamızda düşündüğümüz, canlandırdığımız ama dokunamadığımız soyut şeylerinde cevaplarını bulmamızda bizlere yardımcı olur. Felsefenin ilgi alanları; doğruluk, gerçeklik, bilgi, zihin gibi konulardır.

Filozof Kimdir?

Dilimize Antik Yunanca’dan geçmiş olan “Filozof” kelimesi, felsefe ile çokça uğraşan kişileri tanımlamak için kullanılır. Bu kişiler araştırma yapmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi sevdikleri için; matematik, fizik, kimya, vb. gibi alanlarda da uzman olurlar. Araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi, soru sormayı seven, meraklı kişileri filozof olarak tanımlayabiliriz.

Temel Konuları Nelerdir?

Felsefeyi dört temel konu çevresinde inceleyebilmemiz mümkündür. Bu 4 konudan dikkatimizi çeken iki konu başlığı var. Bu konu başlıklarından ilki; Bilgi Felsefesi‘dir. Epistemoloji olarakta anılan bilgi felsefesi, isminden de anlayabileceğimiz gibi bilginin araştırılması işidir. İkinci konu ise; Sanat Felsefesi‘dir. Estetik şeklinde de karşımıza çıkan sanat felsefesi, güzellik ve sanat eserlerinin araştırılması, bu konular ile ilgili daha çok bilgi edinilmesi noktasında yardımcı olan bir felsefe dalıdır. Diğer iki konu başlığı; ahlak ve varlık felsefesidir.

Öncüleri Kimlerdir?

Farabi, Sokrates ve Platon aklımıza gelen ilk isimlerdir.

Farabi

Gök bilimci, mantıkçı ve müzisyen olan Farabi, İslam döneminin de Altın Çağ Türk filozoflarındandır.

Sokrates

Yunan Felsefesi’nin kurucularından olan Sokrates, Platon’un öğretmenidir. Antik Yunan döneminin önemli düşünürlerindendir.

Platon

Eflatun, Antik Yunan filozofudur. Atina Akademi’sinin kurucusu ve Aristoteles’in öğretmenidir.

Bu “Felsefe Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.