18/08/2022

Gökkuşağı Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Gökkuşağı nedir? İkincil gökkuşağı nedir? Üçüncül ve dördüncül gökkuşağı nedir? Ay gökkuşağı nedir?

Gökkuşağı Nedir?

Güneş tarafından aydınlatılan zaman içerisinde, bir yağmur sonrasında, dairesel bir renkli ışık yayı olarak görünen atmosferik-optik bir olgudur. Bu fenomen, yağmur damlaları tarafından kırılan ve yansıtılan güneş ışığından kaynaklanır. Gözlemciler, renkli yayları ancak güneş arkalarında yeterince alçaldığında görebilirler. Hem yağmur damlasına girerken hem de çıkarken güneş ışığı kırılır. Güneş ışığının kısa dalgalı (mavi) kısımları güneşin uzun dalgalı (kırmızı) kısımlarından daha güçlüdür. Güneş ışığı bu şekilde farklı derecelerde sapan farklı renklerde ışınlara bölünür. Giriş ve çıkış arasında, bu ışınlar damlanın iç duvarına kısmen yansır. Gökyüzünde dar bir dairesel yay üzerinde duran yağmur damlalarından, aynı renkteki yoğun ışık insanların gözlerine gelir. Farklı renklerde algılanan ışık, her biri birbiriyle eş olan bir dairenin farklı yayları üzerinde bulunan farklı damlalardan gelir. Ama her bir yağmur damlası tüm gökkuşağı renklerinden ışık bırakır.

İkincil Gökkuşağı Nedir?

Şimdiye kadar, yağmur damlalarının içine yansıyan güneş ışınları dikkate alındı. Sadece ana yayın üzerinde görünür. Yalnızca iki yansımadan sonra damlaları terk eden daha küçük ışıktan oluşmaktadır. Buna bağlı olarak ana gökkuşağından daha zayıftır. Damla kenarındaki daha düz giriş ve çıkışın sonucu olarak ışık huzmesinin renkli kısmi huzmelere dönüşür. Bu nedenle bir başka zayıflama meydana gelir. İkincil gökkuşağı bu nedenle yalnızca uygun ışık koşullarında gözlenir.

Üçüncül ve Dördüncül Gökkuşağı Nedir?

Bir yağmur damlası içinde ikiden fazla yansımaya sahip, daha yüksek dereceli ikincil gökkuşakları, yukarıda açıklanan zayıflama nedeniyle artık çıplak gözle görülemez. Bu ilk olarak güneşin karşı noktasından mesafeleri hesaplayan Félix Billet (1808-1882) tarafından tanımlandı. Varlıkları teorik olarak doğrulanması bir hayli vakit almıştır. Doğrulandıktan sonra, fotoğraflarla da kanıtlanıp pekiştirilmiştir. Güneşe karşı yaklaşık 40°’lik bir açıyla üçüncül gökkuşağı vardır. Yaklaşık 45°’lik açıyla ise dördüncül gökkuşağı vardır. Bu gökkuşaklarına (yaylara), yağmur damlaları içinde üç veya dört kez yansıyan ışık neden olur.

Ay Gökkuşağı Nedir?

Geceleri, ay ışığına dayanan bir gökkuşağı anlamına gelir. Doğal olarak gökkuşağından çok daha nadirdir. Işıktaki zayıflığı nedeniyle gözlemciye beyaz görünür. Görülebilirdir çünkü insan gözü parlaklıktaki farklılıkları renklerden çok daha hassas algılar. Hava açık olduğunda ve dolunay belirginleştiğinde gökkuşağı renkleri görünür hale gelebilir. Doğası gereği, süreç ay gökkuşağının tasvirinin başarılı olması için yeterince ışığa duyarlıysa, bunları her zaman renkli fotoğraflarda görebilirsiniz.

Bu “Gökkuşağı Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.