18/07/2022

Gastronomi Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Gastronomi nedir? Gastronomi sadece yemek yapmaktan mı ibarettir? Sadece yetişkinlere özel midir? Çocuklar için gastronomi nedir?

Gastronomi Nedir?

Gastronomi, kültür ve yemek arasındaki bağı gastronomi oluşturur. Bir maddenin yenilebilir seviyede, insan sağlığına ve hijyenine uygun şekilde tasarımla birleşmesi gastronominin yolculuğudur. Mutfak bir sanattır. Var olan maddeleri uygun şekillerde pişirip göze hitap edebilecek hale getirdiğimizde bu sanatı yapmış oluruz.

Önce gözümüzle sonra ağızımla doyarız. Yiyeceğimiz şeylerin öncelikle gözümüze hitap etmesi gerekmektedir. Mesela bir et yemeğini düşünelim. Öncelikle bu sanatın göze hitap edebilir hale gelmesi için kullanılan tabağın da yemekle uyumlu olması gerekmektedir. Beyaz geniş bir servis tabağına et sunulabilir. Sadece tabağa eti yerleştirmek göze hitap edilebilir hale getirmeyecektir. Bu yüzden tabağı püre, salata,, pilav ya da benzeri besinlerle doldurabiliriz. Aynı zamanda da yemeği, yenebilir otlarla beraber süsleyerek tasarımımızı noktalayabiliriz. Tabi tüm bunları yaparken temelimizde hijyenik olması yer almaktadır. Çünkü tabak ne kadar süslü olursa olsun eğer temiz değilse tüm güzelliğini kaybedecektir.

Çocuklar İçin Gastronomi

Gastronomi, yemek sanatı olduğu kadar sağlıkla da doğrudan ilgilidir. Küçük yaştan itibaren ne yediğimizi ve içtiğimizi bilerek büyürsek ilerde de bu yeme ve içme alışkanlığımızı devam ettirmiş oluruz.

Mesela bir animasyon izlerken cips yemek yerine evde eğlenerek yapabileceğimiz fırında patatesi yiyebiliriz. Hem sağlıklı bir şekilde besinleri tüketmiş olur hem de atıştırma isteğimizi karşılamış oluruz.

Ya da sabahları (ebeveynlerimizin yardımıyla) emojiye benzeyen bir omlet tabağı hazırlayıp şekerli kahvaltılık gevreklerinden uzak durabiliriz. Kahvaltı tabağımızın boyutunda yapacağımız bir omlete, siyah zeytinden iki adet göz, havuçtan burun ve domatesten de ağız yapabiliriz. Böylece kendi tabağımızı oluşturabiliriz. Mutfağı eğlenceli hale getirerek gastronomiye olan ilgimizi ileri seviyelere getirmesek bile hobi edinebiliriz.

Çocukların mutfak çalışmalarıyla ilgili videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu “Gastronomi Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.