13/06/2020

Gençler İçin Sosyal Medya Güvenliği Rehberi

ile Arfbot

Ebeveynler çok endişelenebilir. Bu dünyadaki her şey gibi, sosyal medya da hayatınızdaki yetişkinlerin endişe duyacağı bir şeydir. Bunun için iyi bir neden olsa da, Facebook veya Twitter’ın neden bu kadar önemli olduğunu anlamanız kolay değil.

(Bu makale gençlere yöneliktir)

Sosyal medyanın tehlikeli bir oyun alanı olabilmesinin birçok farklı nedeni vardır. Korku öykülerinin hepsi çocuklara yönelik veya kaçırılmaya odaklanırken, daha az şiddetli olan çok daha fazla tehdit var. Yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun, sosyal medya güvenliği için bazı önemli kurallara uymanız önemlidir.

Gözlerinizi devirmeden önce, sizi korumak için lütfen bu kuralların mevcut olduğunu bilin! Bu, size neler yapabileceğinizi ve yapamayacağınızı söylemekle ilgili değildir … Çevrimiçi ortamda iyi vakit geçirmeye çalışırken sizi yırtık, zorbalık, saygısızlık, dolandırıcılık veya daha kötü olmaktan korumak için yönergeler sunmakla ilgilidir.

Gizlilik Ayarlarınızı Kontrol Edin

Çoğu durumda, varsayılan gizlilik ayarları yayınlarınıza çok tehlikeli olabilecek en fazla maruz kalma durumunu verecektir.

Önemli Gizlilik Ayarı Kaynak Bağlantıları:
Facebook Gizlilik Ayarları / Twitter Gizlilik Ayarları / Instagram’da Görünürlüğü Kontrol Et

Neden Önemli?

Gizlilik ayarlarınızı hiç kontrol etmediyseniz veya güncellediyseniz, tanımadığınız kişiler yayınlarınızı görebilir. Gönderdikleriniz konusunda dikkatli olduğunuzu düşünseniz bile, gençlerin farkına bile varmadan hassas bilgileri yayınlamaları yaygındır. Resimlerinizden birinde tanımlayıcı bir arka plan kadar basit bir şey olabilir… ancak çevrimiçi avcılar genel profillerde kolay av bulurlar.

Özetle, sosyal profilinizi kesinlikle gizli tutun… en iyi ayarlar yalnızca arkadaşlarınızın yayınladığınızı görebileceği yerlerdir, çünkü arkadaşlarınızın çevrimiçi ortamda kimin arkadaş olduğunu gerçekten bilemezsiniz, böylece “Arkadaşların Dostları” ayarı sizi açıkta ve savunmasız bırakabilir .

Arkadaşlık İsteklerine Dikkat Edin

Elbette, sosyal insanlarla yeni insanlarla bağlantı kurmak harika … ama tam bir yabancı size arkadaşlık isteği gönderdiğinde şüpheli bir şey yok mu?

Güvenli oynayın ve sadece gerçek dünyadaki arkadaşlarınızın arkadaşlık isteklerini kabul edin.

Bariz (daha şiddetli) tehditlerin yanı sıra… yabancılardan gelen arkadaş istekleri daha çok spam botları olarak ortaya çıkıyor (yani arkadaşlarınızı spam yapacaksınız). Siber zorbalık için sahte profiller de oluşturulur. Bu nedenle, yeni bir arkadaşlık isteği geldiğinde ve kişiyi tanıdığınızı düşünüyorsanız, önce profillerini kontrol ettiğinizden ve herhangi bir şeyin balık gibi görünüp görünmediğinden emin olun.

Göndermeden Önce Düşün!

Profilinizdeki ve yayınlarınızdaki kişisel iletişim bilgilerinizi sınırlayın. Telefon numaranızı veya adresinizi asla vermeyin. Özel bilgileri gizli tutun. Bu bilgileri bir arkadaşınızla paylaşmak istiyorsanız, bunu doğrudan telefon veya metinle yapın.

Neden Önemli?

Gençler sosyal medyaya pervasız, dürtüsel bir yaklaşıma sahip olma eğilimindedir. (Suç yok.)

Bu yüzden ne düşündüğünüzü veya hissettiklerinizi göndermeden önce düşünmeniz önemlidir. Bir şeyi (gönderi, resim, yorum vb.) Silebilir olsanız bile, internette yayınlanan bir şeyi kalıcı olarak silemezsiniz. Bu, sorunlarınızı Facebook’lamak yerine yüzleşmeniz için iyi bir neden. 

Çevrimiçi Güvenlik için Daha Fazla İpucu:

Foursquare gibi konum servislerini kullanmaktan kaçının ve fotoğraf gönderirken Facebook, Instagram, Twitter vb. Konum servislerini devre dışı bırakın. Havalı, elbette… ama gerekli değil ve risk ödülden daha büyük.

Tatile gideceğinizi bildirmekten veya tatildeyken resim göndermekten kaçının… eve dönene kadar. Ayrıca, cep telefonunuzu okulda kullanmanın sonuçlarının farkında olun ve okul kuralları çerçevesinde sorumlu davranışları tartışın.

Çevrimiçi olarak yeni biriyle tanışırsanız, asla onlarla çevrimdışı görüşmeyi kabul etmeyin. Çevrimiçi olarak tanıştığınız biri kışkırtıcı resimler gönderir veya talep ederse bir yetişkine bildirin. Çevrimiçi arkadaşlara (gerçek dünyada tanımadığınız) potansiyel bir avcı olarak yaklaşmalısınız … çünkü onları tanıdığınız gibi hissetse bile; kim olduklarını gerçekten bilmiyorsun.