13/06/2020

Siber Zorbalık: Çocuklar ve Gençler için Bir Kelime

ile Arfbot
Siber zorbalık, her zaman duyabileceğiniz bir ifadedir, ancak birçok farklı şekil ve anlam gerektirir. Zorbalık, birçok çocuğun ve gencin okulda, otobüste ve arkadaş grupları içinde yaşadığı bir şeydir. Bununla birlikte, siber zorbalık daha da yaygındır, çünkü çoğu çocuk bunu yaptığını bile fark etmez!

Gerçek dünyada veya internette sosyal medya aracılığıyla zorbalık yapmak asla eğlenceli değildir. Kabadayı olmak daha da kötü, ama bunu çevrimiçi yapmak kolaydır… kazayla bile. İnternet, en açık sözlü kişide bile pasif agresif davranışlar ortaya çıkarabilir.

Birisiyle bir sorun olduğunda, onunla yüzleşiyor musun… yoksa Facebook’ta mı?

Web’e drama çekmek yepyeni bir dizi sorun yaratır. Bir arkadaşınızla sorun çözebileceğinizi, ancak çevrimiçi olarak söylenen veya yapılan bir şeyi asla silemeyeceğinizi unutmayın. Bu ritmi göndermeden önce durun ve başka birine zarar verip vermeyeceğini düşünün.

Birisi size karşı kaba veya haksız gibi hissetmiş olsanız bile, seviyelerine eğilmek istemezsiniz.

Onu geri alamayacaksınız ve yüksek yolu izleyebileceğinizi ve başkalarına saygılı davranabileceğinizi gösterdiğinizde daha iyi arkadaşlarınız olacak.

CyberBullied mı?

Tweet atmadan, durumunuzu güncellemeden, bir resim yayınlamadan veya internete herhangi bir şey koymadan önce düşünün. Herhangi birinin güncellemelerinizi kaydedip paylaşabileceğini unutmayın, bu nedenle dürtüsel bir şey göndermekten kaçınmak iyi bir fikirdir. Size musallat olmak için geri gelebilir. Bu genel kural, birileri size çevrimiçi saldırdığında veya zorbalık ettiğinde uyulması özellikle önemlidir.

Bazen birisinin neden sana zarar vermeye çalıştığını sorarak başlamalısın.

  • Seninle üzgün olan bir arkadaşsa, belki de onlara zarar vermek için bir şey yaptın? En iyi yanıt, dramanızı çevrimdışına almak ve gerçek dünyada veya akıllı telefonda konuşmaya çalışmak olacaktır . Seyirciyi ortadan kaldırın ve dramayı bitirmek için bir çözüm arayan sadece ikiniz olacak.
  • Eğer o kadar iyi tanımadığınız bir grup insan varsa, “size katılıyor”, onlar size üzülen birinin arkadaşları olabilir. Söylentiler veya çok sayıda doğrudan saldırı olabilir. Tanımadığınız birinden gelen herhangi bir saldırıya cevap vermeyin. Orijinal kaynağın kim olduğunu biliyorsanız, onlarla doğrudan ilgilenin.

Nedenini bilmek siber zorbalığa her zaman bir son vermez, ama aynı zamanda “trolleri beslemek” de değildir. Sadece siber zorbalığı görmezden gelmek ve onun gitmesini beklemek de istemezsiniz. Bu yüzden taciz sizi gerçekten rahatsız eden bir seviyeye geliyorsa, lütfen ebeveynlerinize veya okulunuzdaki birine söyleyin.

Kendinizi Siber Zorbalıktan Korumak İçin Birkaç Adım

  1. Sorunlarınızla yüzleşin. Sorunlarınızı asla “Facebook” yapmayın.
  2. Göndermeden önce düşünün.
  3. Her zaman kibar ve saygılı olun ve kendinizi de kibar ve saygılı arkadaşlarınızla kuşatın.
  4. Her zaman ‘drama ile çevrili’ yaşınızdaki insanlara dikkat edin. Ne zaman emilir bilemezsin!
  5. Asla, hiç kimsenin şifrenizi bilmesine izin vermeyin. Şifrenizi sık sık değiştirerek sosyal medya hesaplarınızı “saldırıya uğramaya” karşı koruyun. Akıllı telefon kullanıyorsanız asla gözetimsiz bırakmayın.

Siber Olmak Üzere Ne Yapabilirsiniz?

  1. Mesajlara cevap vermeyin ve asla misilleme yapmayın. Sadece ateşe yakıt verecek ve siber zorbalığı arttıracak.
  2. Ebeveyn, öğretmen veya koç gibi güvendiğiniz bir yetişkine söyleyin. Size gerçek bir çözüm sunmuyorlarsa, okul danışmanı gibi tavsiye sunacak daha donanımlı güvenilir bir yetişkini arayın.
  3. Tüm kanıtları kaydedin. Hiçbir iletişimi silmeyin. Her şeyin artması durumunda elektronik kopya ve çıktıları sakladığınızdan emin olun. Bu, siber zorbalığa karşı adaletin hizmetine izin vermenizi sağlayacaktır.
  4. ISS ve kolluk irtibatlarının kayıtlarını tutun. Siber zorba sizi taciz etmeye devam ederse, İnternet Servis Sağlayıcılarına (İSS) başvurun.
  5. Tehdit ipucu içeren tüm bilgileri saklayın ve kolluk kuvvetleriyle irtibat kurun.
  6. Tüm iletişimlerin kopyalarını yaptıktan sonra tacizi engelleyin.