28/06/2022

Güneş Sistemi Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Güneş sistemi nedir? Gezegen nedir? Asteroit nedir? Kuyruklu yıldız nedir?

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş ve onun etrafında dönen bütün nesnelere ‘güneş sistemi’ denir. Güneş’in kütle çekim kuvvetiyle, yörüngede tutulan ve çeşitli gök cisimlerini bünyesinde barındıran bir sistemdir. Yörüngesinde; gezegenler, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve diğer birçok cisim vardır. Yaklaşık olarak 4.6 milyar yaşındadır. Evrendeki yıldız sistemlerinden sadece ufak bir tanesidir. Büyük bir molekülüler bulutun içerisinde, yerçekimiyle oluşur. Bu moleküler bulutun büyük bir kısmı merkezde toplanmıştır ve geri kalanı Güneş Sistemi adını verdiğimiz, yörüngedeki bir diske dönüşmüştür. Neredeyse bütün yıldızların bu süreçle oluştuğu düşünülmektedir. Güneş bir yıldızdır. Güneş Sisteminin ana bileşeni, sistemin bilinen kütlesinin %99,86’sını içeren yerçekimine hakim olan bir yıldız olan Güneş’tir. Diğer nesneler Güneş’in etrafındaki yörüngeye çekilir ve böylece Güneş Sistemi oluşur.

Gezegen Nedir?

Güneş’in çevresinde dolanan, kendi ışıkları bulunmayan, Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtan gökcisimlerinin ortak adı ‘gezegen’dir. Güneş Sistemi içerisinde yer alan astronomik cisimlere ‘gezegen’ denir. Güneş’e en yakın olan ilk dört gezegene iç gezegenler denir. Katı yüzeyleri olan, küçük ve yoğun karasal gezegenlerdir. Güneş Sistemindeki gezegenlerin çoğu, doğal uydular olarak adlandırılan, kendilerine ait yörüngede dönen bir ikincil sistemlere sahiptirler. Bu sistemlerden ikisinin adına örnek verecek olursak birisi Titan, diğeri Ganymede’dir. Merkür gezegeninden daha büyüktür ve dört dev durumunda gezegenler, gezegen halkalarıyla, onları birlik içinde yörüngede tutan küçük parçacıklardan oluşan ince bantlarla beraber bir hayli yer kaplar.

Astreoit Nedir?

Asteroit bir uzay kayasıdır. Güneş Sisteminde Güneş’in etrafında dönen küçük bir cisimdir. Küçük boyutlu güneş sistemi cisimleridir. Bir atmosfere sahip olmayan metalik veya kayalık cisimler ‘astreoit’ adını alır. . Gezegen gibidir ancak bir gezegenden çok daha küçüktür. Ebatları bir araba boyutu ila 1000 km arasında değişiklik gösterir. Birkaç asteroitin, asteroit ayı vardır. Eski Yunan dilinde ‘yıldız gibi’ anlamına gelir. Astreoitler, gökyüzünde küçük yıldızlar gibi görünebilir. Güneş’in etrafında hareket ederler. Yıldızlar ise yalnızca Dünya döndüğü için hareket ediyormuş gibi gözükür. Astreoitler de, gezegenler gibi kendi ışıklarını üretmezler.

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Kuyruklu yıldız, Güneş’e yakın bir noktadan geçerken ısınan ve gaz salmaya başlayan buzlu küçük bir Güneş Sistemi gövdesidir. Buz, toz ve kayalık parçacıklardan oluşan asteroit benzeri gök cisimleridir. Sanılanın aksine “yıldız” değillerdir. Bu, görünür bir atmosfer, koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur. Bu fenomenler, güneş radyasyonunun etkilerinden ve kuyruklu yıldızın çekirdeğine etki eden güneş rüzgarından kaynaklanmaktadır. Bir kuyruklu yıldızın katı, ana yapısı çekirdek olarak bilinir. Kuyruklu yıldız çekirdekleri, kaya, toz, su buzu ve karbondioksit, karbon monoksit, metan ve amonyak gibi donmuş gazların birleşmesinden oluşur. Çekirdeğin yüzeyi genellikle kuru, tozlu veya kayalıktır, bu da buzların birkaç metre kalınlığındaki bir yüzey kabuğunun altında gizlendiğini düşündürür.

Bu “Güneş Sistemi Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.