25/05/2022

İllüstrasyon Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

İllüstrasyon ne demektir? Dijital çizim nedir? Her dijital görsel illüstrasyon mudur? İllüstratör olmak isteyen çocuklar ne yapmalı?

İllüstrasyon Nedir?


Fransız kökenli bir kelime olan ‘illüstrasyon’, gözle görünenin hayal gücüyle yorumlanması anlamına gelir. Resimlerle kaplamaktır, sözlerin resmedilmiş halidir. Basılı eserlerde, el yazması eserlerde ve dijital eserlerde yer alan metinleri görsel olarak somutlaştırır, süsler, destekler ve pekiştirir. İllüstrasyonu normal resimden ayıran özelliği, konuya dair bir mesaj iletmesi ve konuyu açıklığa kavuşturma amacıyla yapılmış olmasıdır. Görsel bir dille, algıyı değiştirerek estetik olarak yorumlanmasını sağlar. Dijital çağ ile adını sıkça duymaya başlasak da, aslında çok eskilere dayanır. Sanatın dijital halidir. Mağara duvarlarına çizilen resimler de illüstaryon sayılabilir.

Dijital Çizim Nedir?


Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte, grafik alanında da bolca değişim yaşanmıştır. Artık çizimler kağıt kalem ile değil de, bilgisayarak ve tabletlerle yapılmaya başlanmıştır. Dijital çizim, kağıt kalem kullanmadan, sanal ortamda yapılan çizimlerdir. Bilgisayaralar ve tabletler üzerinde yapılan çizimler, dijital çizim olarak adlandırılır. Bilgisayardan dijital çizim yapmak için çizim tabletine ihtiyaç vardır çünkü el hassasiyetini fareye uyumlamak zordur. Çizim tabletleri esnek hareket alanı sağlar.

Her Dijital Görsel İllüstrasyon Mudur?


Bir çizimin illğstrasyon olması için karşılaması gereken durumlar vardır. Dijitalde yapılan her çizime illüstrasyon diyemeyiz. Bir çizimin illüstrasyon olması için bir metne ihtiyacı vardır. Metnin içeriğine uygun olarak bir konuyu anlatan görseller illüstrasyon olarak kabul edilir.

İllüstratör Olmak İsteyen Çocuklar Ne yapmalı?


Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinde çizim ve illüstrasyon dersleri verilmektedir. Grafik Tasarım gibi bölümler illüstratör olmak için idealdir. Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde tasarımın gerekliliğinde olan ilkeleri öğrenebilirler. Üniversite’ye gitmeden evvel de kendilerini geliştirerek çizim konusunda uzmanlık kazanabilirler. İlgi duyulan her şey disiplinli çalışmaların sonucunda başarıya götürür.

Bu “İllüstrasyon Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.