27/07/2022

İşletim Sistemi Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

İşletim sistemi nedir? Görevleri nelerdir? Sanal işlemci nedir? Sanal zamanlayıcı nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

Bir bilgisayarın ana bellek, sabit diskler, giriş ve çıkış aygıtları gibi sistem kaynaklarını yöneten ve uygulama programlarını bunlar için kullanılabilir hale getiren bilgisayar programlarının bir derlemesidir. İşletim sistemi, donanım bileşenleri ile kullanıcının uygulama yazılımı arasındaki arabirimi oluşturur. İşletim sistemleri genellikle bilgisayarın donanımını yöneten bir çekirdekten ve başlatıldığında farklı görevler üstlenen özel programlardan oluşur. Bu görevler, aygıt sürücülerinin yüklenmesini içerir. İşletim sistemleri hemen hemen her tür bilgisayarda mevcut. Gerçek zamanlı işletim sistemleri olarak süreç bilgisayarlarında ve gömülü sistemlerde, kişisel bilgisayarlarda, tablet bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve daha büyük çok işlemcili sistemlerde vardır.

Görevleri Nelerdir?

  • Hafıza yönetimi
  • Ana bellek yönetimi
  • Depolama
  • Belleğin rezervasyonu ve serbest bırakılması
  • Süreç yönetimi
  • Yeni süreçlerin oluşturulması
  • Koruma ihlali durumunda işlemlerin sonlandırılması
  • İşlemler için gerekli belleğin tahsis edilmesi
  • Süreçlerin birbirleri arasındaki iletişim ve senkronizasyonu
  • Cihaz ve dosya yönetimi
  • Dosya sistemi yönetimi

Tarihsel nedenlerden dolayı, bir işletim sistemi açısından bir aygıt, giriş/çıkış kanalları aracılığıyla kaydedilen her şeydir. Bunlar sadece geleneksel anlamda cihazlar değil, aynı zamanda grafik kartları, ağ kartları ve diğerleri gibi dahili uzantılardır.

Donanım Sistemi

Sanal İşlemci Nedir?

Birçok modern programlı işletim sistemi, normalde tek işlemci olan şeyi periyodik olarak kesmek ve muhtemelen başka bir programla devam etmek için bir zamanlayıcı çipi kullanır. Bu kesme işlemi birkaç milisaniye sürer. Başlatma ve kesme rutini işletim sistemi tarafından uygulanır. Yalnızca tek bir işlemci mevcut olsa bile, birkaç program yürütülebilir. Her program işlemci süresinin bir bölümünü alır. Her program, daha yavaş yürütme süresi dışında, kendi sanal işlemcisine sahipmiş gibi davranır.

Sanal Zamanlayıcı Nedir?

Her programa, örneğin alarm gibi bir sistem çağrısı aracılığıyla kendi sanal zamanlayıcısı sağlar. İşletim sistemi, orijinal zamanlayıcıdaki araları sayar ve alarm sistemi çağrısını kullanan programları bilgilendirir. Zamandaki bireysel noktalar bir zamanlayıcı aracılığıyla yönetiliyor. Böylece zamanlayıcının donanımı programlardan gizlenmiş olur. Bellek korumalı bir sistem, zamanlayıcı modülüne yalnızca çekirdek aracılığıyla erişir. Yalnızca kesin olarak tanımlanmış arabirimler özel işlemci komutları aracılığıyla uygulanan sistem çağrılarına erişebilir. Böylece hiçbir program sistemi tehlikeye atamaz, sanal zamanlayıcının kullanımı basit ve taşınabilirdir. Kullanıcı veya programcının ayrıntılar için endişelenmesine gerek yoktur.

Bu “İşletim Sistemi Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.