18/08/2022

Karikatür Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Karikatür nedir? Nasıl bir görüntüdür? Nerelerde Bulunur? Müzesi var mıdır?

Karikatür Nedir?

Latince carrus, yani ‘aşırı yük’ ve İtalyanca caricare, yani ‘abartmak’ kelimelerinden türetilmiştir. Önemli bir geçmişi olan, insanların veya sosyal koşulların komik bir şekilde abartılı temsili anlamına gelir. Bu abartılı temsil resimle yapılır. Karikatürlerin ressamlarına, çizimi karikatürize eden kişiye karikatürist denir. Karikatür bazen kendi başına bir tür olarak kabul edilir, ancak geçiş akıcıdır.

Nasıl Bir Görüntüdür?

Karikatür, konusunun özelliklerini basitleştirilmiş veya abartılı bir şekilde eskiz, kurşun kalem darbeleri veya diğer sanatsal çizimler yoluyla gösteren işlenmiş bir görüntüdür. Karikatürler komik veya iltifat edici olabilir. Belli bir amaca hizmet edebilir. Yalnızca eğlence için veya her ikisinin birleşimi için çizilebilir. Film yıldızlarının karikatürleri genellikle eğlence dergilerinde bulunur. Literatürde karikatür, bir kişinin bazı özelliklerini abartıp bazılarını aşırı basitleştirecek şekilde çarpıtılmış bir temsilidir.

Nerelerde Bulunur?

Halk figürü hicivlerinin yanı sıra, çoğu çağdaş karikatür, genellikle sokak satıcıları tarafından çizilen hediye veya hediyelik eşya olarak kullanılır. Küçük bir ücret karşılığında, aileniz için özel olarak (ve hızlı bir şekilde) bir karikatür çizilebilir. Bunlar sokak panayırlarında, karnavallarda ve hatta düğünlerde popülerdir ve çoğu zaman mizahi sonuçlar doğurur. Karikatür sanatçıları, turistlerin uğrak yeri olan birçok yerde, özellikle de tatilcilerin küçük bir ücret karşılığında birkaç dakika içinde mizahi bir karikatür çizebilecekleri okyanus kıyısındaki tahta kaldırımlarda popüler cazibe merkezleridir.

Müzesi Var Mıdır?

Mexico City’deki Museo de la Caricatura, Varşova’daki Muzeum Karykatury, Frankfurt Caricatura Müzesi, Hannover’deki Wilhelm Busch Müzesi ve Basel’deki Cartoonmuseum dahil olmak üzere dünya çapında karikatüre adanmış çok sayıda müze var. Arap dünyasındaki ilk karikatür müzesi Mart 2009’da Mısır’ın Fayoum kentinde açıldı.

Bu “Karikatür Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.