22/07/2022

Konsantrasyon Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Konsantrasyon nedir? Dikkat yönleri nelerdir? Geniş odaklı, dışa dönük dikkat nedir? Dar odaklı, dışa dönük dikkat nedir? Geniş odaklı içe dönük dikkat nedir? Dar odaklı içe dönük dikkat nedir?

Konsantrasyon Nedir?

Dikkatin belirli bir faaliyete, kısa vadeli bir biçimde kasıtlı olarak verilmesidir. Belirli bir süre için şu ana uygulanan veya hissedilen şeye ve göreve bağlı olarak gelecek olana da dikkat etmek anlamına gelir. Konsantrasyon zihinsel çaba gerektirir ve zamanla bu çaba azalır. Bu nedenle bir dikkat düzeyinin nispeten uzun süreli olarak korunması olarak anlaşılıyor. Dikkatli olma yeteneğidir. Konsantre olma yeteneği, çocuğun belirli bir uyaran veya aktiviteye sürekli olarak odaklanmasını sağlar. Uygun bir konsantrasyon seviyesi ile diğer uyaranlar görmezden gelinir. Diğer bilişsel süreçlerle birlikte, erken çocukluk döneminde başlar ve gelişimi okul çağına kadar sürer.

Dikkat Yönleri Nelerdir?

Dikkat, çevrenin temel anlarını işlediğimiz süreçlerin toplamıdır. Konsantrasyon, dikkatin uzun vadeli korunmasıdır. Odaklanma, tüm dikkatimizi dar bir alana adadığımız zamandır. Dikkat iki faktöre dayalı olarak dört büyük kategoriye ayrılıyor:

Spordan örnek verecek olursak;

Geniş Odaklı Dışa Dönük Dikkat Nedir?

Takım oyunları; genellikle aynı anda birkaç dış kaynağı izlemenizin gerektiği bir tür dikkat toplamıdır. Topun konumu, takım arkadaşlarımızın hareketi, rakibin taktikleri gibi çevremizde olan değişimleri geniş, dışa dönük bir biçimde değerlendiririz.

Dar Odaklı Dışa Dönük Dikkat Nedir?

Çevreyi kapsamlı bir biçimde izlemek yerine, dış ortamın sadece bir veya iki faktörüne odaklandığımız durumdur. Örneğin, bir futbolcu penaltı vuruşu yaptığında sadece topa ve kaleye odaklanır.

Geniş Odaklı İçe Dönük Dikkat Nedir?

Bu konsantrasyonu kullanarak kendi bedenimizi, şimdiye kadarki deneyimlerimizi ve mevcut duygularımızı dikkat merkezimize koyarız. Egzersize başlamadan önce jimnastikçi, kafasında bir dizi hareketten geçer, koçun tavsiyesini ve hedef formülleri hatırlar.

Dar Odaklı İçe Dönük Dikkat Nedir?

İç merkezimizin tek bir yönüne odaklandığımızda bu konsantrasyon biçimini kullanırız. Bir koşucu, rakiplerinin pozisyonu, bacaklarındaki ağrı veya diğer semptomlar dışında yalnızca nefesinin hızına dikkat ederse, dar, içe doğru bir odak kullanır.

Bu “Konsantrasyon Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.