20/08/2022

Kutup Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Kutup nedir? Kuzey kutbu nedir? Güney kutbu nedir? Nasıl keşfedilmiştir?

Kutup Nedir?

Kelime anlamıyla birbirine karşıt olan şeylerden her biri demektir. Zıt özelliklere sahip iki noktadan biri. İçerikte anlatılacak olan kutuplar ise, dünyanın en kuzey ve en güney noktalarıdır. Bu noktalar, coğrafya, haritacılık gibi çeşitli disiplinlerde birbirinden farklı tanımlanır. Ancak aradaki farklar küçüktür. Dünya kendi ekseni etrafında günde bir kez döner. Coğrafi tanıma göre kutuplar, dönüş ekseninin, dünya yüzeyini kestiği noktalardır. Tanım gereği bu noktalar, Ekvator’dan en uzak noktalardır.

Kuzey Kutbu Nedir?

Kuzey Kutbu dünyanın en kuzey noktasıdır. Dünya ekseninin kuzey dönme merkezine karşılık gelir. Dünyanın ekseninin, dünyanın kuzey yüzeyiyle kesiştiği noktadır. Coğrafi Kuzey Kutbu olarak da bilinir. Şu anda, kuzey yarımkürenin üç farklı kutbu, Arktik Okyanusu’nda, adalarında bulunur. Dünyanın manyetik alanı değiştikçe, Arktik manyetik kutbunun da konumu değişir. Kuzey kutbunun net bir boylamı yoktur. Ancak, bu sadece nokta için geçerlidir. Net olan görüş yönü için geçerli değildir. Coğrafi kuzey kutbu, Kuzey Amerika Plakası üzerinde yer alır.

Güney Kutbu Nedir?

Güney Kutbu dünyanın en güney noktasıdır. Dünya ekseninin güney dönme merkezine karşılık gelir. Coğrafi Güney Kutbu olarak da bilinmektedir ve Antarktika kıtasında bulunmaktadır. Coğrafi Güney Kutbu, Dünya’nın dönüşü ile belirlenmektedir. Kuzey Kutbu’nun karşıtı olarak dünya ekseninin güney ucunda yer alır. Enlemde sabit bir konuma sahiptir. Ana noktanın coğrafi tanımına göre, buradan her yöne kuzeye bakılır. Güney Kutbu’nun kesin bir boylamı yoktur. Bu noktada deniz seviyesinden 2800 metre yüksekliğe ulaşan sürekli buzun altında, Doğu Antarktika alt kıtasının anakarasında yer alır.

Nasıl Keşfedilmiştir?

İlk Byrd Antarktika Seferi (1928-1930) sırasında, pilot Berndt Balchen, 29 Kasım 1929’da Güney Kutbu üzerinde uçan ilk kişiydi. Ayrıca gemide yardımcı pilot olarak Harold June, denizci olarak keşif lideri Richard Evelyn Byrd ve telsiz operatörü olarak Ashley McKinley vardı. Coğrafi Güney Kutbu’na ulaşan ilk insanlar Norveçli Roald Amundsen ve onun keşif grubuydu.

Bu “Kutup Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.