21/08/2022

Çalgı Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Çalgı nedir? Üflemeli Çalgı nedir? Obua nedir? Ney nedir?

Çalgı Nedir?

Müzik aleti olarak ya da enstrüman olarakta bildiğimiz, müzik yapmak için kullandığımız aletlere verdiğimiz genel isimdir. Bir nesneyi çalgı yapan ve ses çıkaran diğer nesnelerden ayıran temel bir özellik vardır. Bu özellik; onun müzik yapmak için kullanılmasıdır. Üflemeli (nefesli) çalgılarında içinde bulunduğu beş çeşit enstrüman türü bulunmaktadır.

Üflemeli Çalgı Nedir?

Nefesli Çalgı olarak bilinen bu türün çeşitlerinin genel özelliği bir boru biçiminde olmasıdır. Bu boru modelinin uç kısmında veya yakınında ağızlık kısmı bulunur. Müzisyenlerin bu kısımlara belirli şiddet ve tonda üflemesi sonucu ses oluşur. Sesin üfleme ile oluşumu nefes titreşimlerine bağlıdır. Çalgıdan çıkan sesin tonu da bu titreşimlere ve çalgının gövdesi olan boru kısmının uzunluğuna bağlıdır. Nefesli çalgılar kendi içerisinde Tahta ve Bakır Üflemeli Çalgı olmak üzere ikiye ayrılır.

Obua Nedir?

Günümüzde bakırdan yapılmasına rağmen tahta üflemeliler grubunda yer olan obua, en eski çalgılardan bir tanesidir. Çift kamışlı üflemeliler grubuna örnek gösterilebilecek obua, en yüksek ses oktav aralığına sahip çalgılardandır. Kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır. Çeşitler arasında tuş sayısına kadar farklılık gösterebilmektedir. Bu çeşitliliğin artısı; pop, rock, caz ve blues gibi birbirinden farklı müzik türlerinde kullanılabilmesidir.

Ney Nedir?

Tahta nefesli çalgılar grubunda yer alan bir Türk çalgısıdır. Sesleri ve tonlarına göre 12 çeşit ney türü bulunmaktadır. Tarihi Mezopotamya dönemine kadar uzanır. O dönemlerde sulak bölgelerde yetişen bir bitkinin gövdesinden yapılmaktaydı. Gövde üzerinde açılan delikler, sesin kusursuz çıkmasına yardımcı olmaktadır. Notalar, gövde üzerinde oluşturulmuş boğumlara yerleştirilmiştir. Genellikle Klasik Osmanlı Müziği’nde kullanılmasının yanında, Halk Müziği ve Caz gibi pek çok tür müzikte ney kullanılmaktadır.

Bu “Çalgı Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.