24/06/2022

Metalurji Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Metalurji nedir? Hangi alanları kapsar? Metalurji mühendisliği nedir?

Gelin metallerin dünyasını hep birlikte inceleyelim.

Metalurji Nedir?

Metallerin kullanım amaçlarına göre ayrılıp gerekli işlemleri görmesini sağlayan bilim dalıdır. Metallerle ilgili yapılan her işlem bu bilim dalına girmektedir.

Etrafımızdaki malzemeleri göz önünde bulundurduğumuzda metallerin işlenmediği alanlar bir hayli nadirdir. Metaller çok eski zamanlardan beri kullanılıyor olsa da teknolojinin gelişmesiyle beraber bu bilim dalı da gelişmiştir.

Metallerin kimyasal yolla oluşmasından sonra fiziki işlem görmesiyle; metalurji bilimi ortaya çıkmaktadır.

Metaller Nasıl Oluşur?

Metaller kendine özgü parlaklığı olan şekillendirmeye elverişli elementlerdir. Işığı yansıtırlar. Isı ve elektiriği iletirler. Gri ve kırmızı renk tonlarına sahiptirler. Metaller, karbonla beraber 1420-1470 K sıcaklığına kadar ısıtılarak ortaya çıkarlar.

En Çok Kullanılan Metaller Nelerdir?

  • Alüminyum
  • Bakır
  • Çinko
  • Magnezyum
  • Nikel
  • Volfram (Tungsten)
  • Cıva

Metalurji Mühendisliği Nedir?

Metallerin özelliklerini inceleyerek metal parçaları tasarlar . Üretimde yaşanabilecek sıkıntılara çözüm arar. Madencilik alanında da önemli rol oynar. Çoğu mühendislik alanında metalurji kullanıldığı için meslek alanları geniştir.

Maden çıkarma işini koordine ederler. Kalite kontrolü denetlerler. Metal tasarımını gözetirler. Üniversitelerin metalurji bölümlerinde okuyarak bu alanda mühendis olunabilir.

Metaller, sınırsız olanaklara sahip elementlerdir. Doğru yerde doğru insan tarafından işlendiklerinde değer kazanmış olurlar. İmkanların bu kadar geliştiği teknoloji dünyası ile birleşince de daha üst seviyede çalışmalar yapılabilmektedir.

Üretici olmak ve üretimi her zaman artırmak için gelecek nesillerden her alanda mühendislere ihtiyacımız olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Bu “Metalurji Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara; arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.