05/12/2022

Mucize Malzeme Cam Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler

ile Arfbot

Cam nedir? Camın içinde neler var? Cam nasıl renklendirilir? Cam üfleme yöntemi nedir?

Yaşamımızın her alanında parlaklık ve ihtişam katan camlar, karşımıza, ayna, bardak, vazo, tabak, ekran gibi yüzlerce şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bazen kırılgan bazen çok dayanaklı olabilirler. Cam bilim insanlarının ve mühendislerin çabalarıyla özellikli son yıllarda fazlaca geliştirildi. Günümüzde cam, mimari, sanayi ve tıp alanlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca el ile işlenerek sanatsal ürünlere de dönüştürülmektedir. Şimdi, camı yakından tanıyalım!

Cam Nedir?

Cam ya da sırça, saydam veya yarısaydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkan veren, inorganik amorf yapıda katı malzemedir. Obsidyen, camın doğada bulunan halidir. Ancak yapay camın icat edilip yaygınlaşmasıyla, obsidyenin önemi kalmamış önemi kalmamıştır. Kullandığımız camların neredeyse hepsi yapay yollarla elde edilen camlardır. Cam üretiminde kullanılan hammaddeler çok çeşitli ve doğada kolayca bulunmaktadır. Yapay camlar, farklı maddelerden oluşan bir karışımın yüksek sıcaklıktan geçirilip soğutulmasıyla elde edilir. Cam içerisinde kum (silisyum dioksit), soda (sodyum karbonat) ve kireç (kalsiyum karbonat) gibi maddeler bulunmaktadır. Cam gerçekte ne katı ne de sıvıdır. Fakat her iki halde de bazı özelliklerini gösterir. Cam bütün güçlü asit ve bazlara dayanıklıdır, aşınmaz ve çok güçlüdür. Yalnızca elmasla kesilir. Cam ayrıca esnektir de; biraz eğilip, gerilip yeniden özgün biçimine döner. Örneğin rüzgarlı bir günde büyük bir penceredeki camların hafifçe şişkinleşip, eski haline döndüğüne şahit olmuşuzdur. Eğer cam, kendi esnekliğinden daha çok gerilirse, kolayca kırılır.

Camın İçinde Neler Var?

Camın özellikleri, üretiminde kullanılan malzemelerin özelliklerine bağlı olarak değişmektedir. Dayanıklılığı ve akıcılığı gibi özellikleri bunlara göre belirlenmektedir. Camın yapımında kullanılan soda, kum ve kireç camın oluşmasında farklı işlevler üstlenir. Kum, camın ana yapısını oluşturur. Soda, kumun daha düşük bir sıcaklıkta akıcı haline gelmesini sağlar. Kireç ise, camın kimyasal etkilere etkilere dayanıklılığını artırır. Cama farklı boyut kazandırmak, örneğin renklendirmek ya da dayanıklılığı için başka maddeler katılır.

Cam Nasıl Renklendirilir?

Camı renklendirme işlemi yapmak tamamen kimyasal yollarla mümkündür. Cam yapmak üzere hazırlanan karışıma eklenen farklı metal oksitler, farklı renklerin elde edilmesini sağlarlar. Örneğin, bakır oksit mavi; demir oksit yeşil; manganez oksit mor; altın, bakır ya da selenyum kırmızı; manganez, kobalt ve demir siyah renk elde etmek için kullanırlar.

Cam Üfleme Yöntemi Nedir?

Cam üfleme yöntemi, cama istenen şekli ve biçimi vermek için sınırsız imkan sunar. Başlangıçta bu yöntem, yalnızca hazır kalıplara cam üflemek için kullanılmıştır. Zaman içerisinde cam üfleyiciler, kendilerini daha çok geliştirerek küresel biçimler elde etmeyi başarmışlardır.

Bu “Mucize Malzeme Cam Nedir? Çocuklar İçin Bilgiler” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.