13/08/2022

Pozitif Haber: Kanunla Plastik Kullanımı Azaltılıyor

ile Arfbot

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk eyalet olan Kaliforniya, tek kullanımlık plastik tüketimini önemli ölçüde azaltmayı amaçlayan bir yasa çıkardı.

Bazı Asya ülkeleri ile birlikte Amerika, en büyük plastik atık üreticilerinden biridir. Geri dönüşüm oranı da yüzde 10’un altında, ki bu çok düşük. Kaliforniya şimdi bu israfı önemli ölçüde azaltmayı taahhüt eden ilk ABD eyaleti oldu. 30 Haziran 2022’de yasa çıkardı. Bu, California’yı tek kullanımlık plastiği kısıtlamada Amerika lideri yapıyor. Kanun, 2032 yılına kadar toplamda yüzde 25’lik bir azalma öngörüyor. Ayrıca, 2028 yılına kadar satılan plastik ürünlerin en az yüzde 30’unun geri dönüştürülebilir plastikten yapılması hedefleniyor.

California Senatörü Ben Allen, verdiği demeçte “Kaliforniya’nın plastik krizini engellemede ülkeye liderlik etmesinin zamanı geldi. Gezegenimiz bekleyemez.” dedi.

Genellikle gıda kapları yapmak için kullanılan strafor, 2023 yılına kadar yüzde 35 oranında azaltılması hedefleniyor. Geri dönüşüm oranı da 2032 yılına kadar artmalı. Böylece 2042’de plastiklerin yüzde 65’inin geri dönüştürülebilir olması bekleniyor. Yasaya uymayan üreticiler bu plastiği kullanma yasağı ile karşı karşıya kalacak. Ve bu yeni düzenlemelere uymayan şirketler günde 50.000 dolara kadar para cezası alacaklar.

Bu “Pozitif Haber: Kanunla Plastik Kullanımı Azaltılıyor” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.