03/03/2023

Pozitif Haber: Son Doğal Nehir Korunuyor

ile Arfbot

Avrupa’nın son doğal nehri birkaç gün öncesine kadar tehdit altındaydı. Ancak bir milli parkın kurulması Arnavutluk’taki bölgeyi koruyor.

Vjosa, Yunan dağlarında yükselir ve Akdeniz’e 272 kilometre boyunca akar. Eşsiz doğa bu nehir manzarasını karakterize eder. Vjosa aynı zamanda Avrupa’nın son doğal nehridir. Çeşitli endüstriyel düzenlemeler, nehir yapısını yıllarca tehlikeye attı. Ancak Arnavutluk hükümeti, nihayet 13 Haziran 2022’de kaynağından itibaren bir nehir milli parkı belirlemek için bildirge imzaladı. Serbest akan tüm kollar da dahildir.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, National Geographic’e demeç verdi. “Kıtamızın hayatta kalan tek doğal nehri, endüstriyel gelişmeden kaynaklanan hiçbir kirlilik izi göstermeyen son nehir damarı. Milli parkın koruyucu örtüsü altında, gelecek neslimiz için istediğimiz gezegen bozulmadan kalacaktır.”

Nehir 2020’den beri bir tabiat parkının koruyucu mührü altında olmasına rağmen, rezervuarların, neden olduğu değişikliklerden korunmadı. Uluslararası bir koruma standardı artık nehri gelecekteki hükümetler ve şirketler tarafından tahrip edilmekten tamamen koruyor.

Bu “Pozitif Haber: Son Doğal Nehir Korunuyor” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm içeriklere arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.

Diğer blog yazılarımız için; tıklayınız.