22/06/2022

Sanat Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Sanat Nedir? Sanat yetenek gerektirir mi ? Çoklu düşünmeyi geliştirir mi? Çocuklar için önemi nedir?

Sanatı sözlük karşılığından ayrı olarak çocuklara özel bir şekilde inceleyelim.

Sanat Nedir?

Bir duygunun ve tasarımın dışavurum haline sanat denir. Sanat herhangi bir kısıtlamaya girmeden tüm terimler için kullanılabilir. Sanat; üstün yaratıcılıktır.

Sanat sadece kişinin yetenekli olmasıyla ilgili olmamakla beraber; ilgi ve alakanın dışa vurulmasıyla ilgilidir. Hiç çizim yeteneğimiz olmasa bile kendi hayal gücümüzü bir alana dökmek de bir sanattır. Hiç denemediğimiz bir tatlı tarifini denemek de sanat adı altındadır. Emeğin ve hayal gücünün kesişim kümesidir.

Origami

Sanatın Yararları

  • Sanat, çoklu düşünmeyi geliştirir.
  • Tasarım bakış açısına artı değer katar.
  • Karar verme ve tercih gibi becerileri geliştirir.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Problem çözme yeteneğini destekler.

Çocuklar İçin Sanatın Önemi

Küçük yaştan itibaren sanat ile yakından ilgilenmek ileri zamanda karşımıza pozitif yansımaları ile çıkar. Tiyatro yapan bir çocuk büyüdüğünde, insan ilişkilerini ve empati kurmayı çok daha rahat öğrenir. Origami sanatını yapan bir çocuk parça-bütün ilişkisini kurmayı öğrenir.

Sanat sadece el ile inşa edilmemekle birlikte dijital üzerinde de yapılmaktadır. Dijital üzerüinde sanatlar inşa edip sergilemek, yapılan çalışmaların tescilini almak da mümkündür. Geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşarak günümüz teknolojik imkanlarını sanata dahil etmek de artılar katmaktadır.

Normal sanattan farklı olarak dijital sanat sadece teknoloji kullanma imkanına bağlıdır. Tabi ki görsel yaklaşım ve tasarımsal bakış açısı da önemli bir yer kaplamaktadır. Yapımı çok daha tekniktir.

Çocuklar dijitalle bu kadar bir arada büyürken asıl amacımız onları doğru alana yönelndirmek ise dijital sanata yönlendirmek oldukça doğru bir karar olacaktır.

Dijital sanat sadece hobi olarak kalmayıp beraber gerekli eğitimleri de alınabilir. Teknolojinin her başlığında üretici eğitimleri düzenleyen Dijital Çağ Atölyesi de bu eğitimlerin alınabileceği ulusal bir kurumdur.

Sanat ve sanat dalları ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Sanat Dalları

Bu “Sanat Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.