28/03/2022

Siber Güvenlik Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Siber nedir? Saldırılar nasıl önlenebilir? Son zamanlarda en çok duyulan siber saldırılar nelerdir? Siber güvenlik, saldırıları önlemek için mi vardır? Çocuklar için siber güvenliğin önemi nedir?

Son zamanların gündem konularından olan siber güvelik hakkında neler bilip bilmediğimizi hep birlikte öğrenelim.

Siber Güvenlik Nedir?

Sunucuları ,bilgisayarları, ağları, mobil cihazları, verileri ve teknoloji kümesinin korumasıdır. Mesela bir online alışveriş sitesindeki hesabımızı düşünelim. Alışveriş yaparken girdiğimiz ev adresimiz, telefon numaramız ve kart bilgilerimiz bize özeldir ve kullandığımız web site üzerinden korunmaya alınmaktadır. Eğer web sitenin siber duvarı güçlü değilse siber saldırılar yaşanabilir. Bu da bilgilerimizin siyah şapkalı hackerlar tarafından ele geçirilebilmesi anlamına gelmektedir. Siber güvenlik toplumları kişisel bilgilerin çalınmasından; siyah şapkalı hackerlara karşı korumaktadır.

Sistemi Hacklerken Bilgisayar Klavyesine Yazarak Bilgisayar Korsanı Siluetini Kırpın

Siber saldırılar sadece kişisel hesaplara değil, kamu ve özel şirketlerde de meydana gelmektedir. Siber güvenlik duvarı zayıf olan işletmeler siber saldırıları kolaylaştırmaktadır. Bir bankanın veri datasına ulaşmak ya da bir kamu kuruluşunun hesap bilgilerine ulaşmak toplumun hem kamuya hem de özel şirketlere olan güvenini sarsmaktadır.

Gelişen Teknoloji ve Siber Güvenlik

Teknolojinin büyük oranda gelişmesi ve günden güne kendini yenilemesi her zaman olumlu sonuçlar doğurmamaktadır. Kötü niyetli olup insanların bu bilgilerine ulaşmaya ve farklı amaçlarda kullanmaya çalışan hackerler teknolojinin gelişimini olumsuz yönde kullanmaktadırlar. 

Dizüstü Bilgisayarda Yazarken Siber Casus Korsanlık Sistemini Kırpın

Artan program ve veri sistemleri, uygulamalar ve bu uygulamaların erişim kolaylığı siber saldırıları da kolaylaştırmaktadır.

Siber güvenlik de erişimin kolaylığına karşı set çekip bu saldırıları önlemeye çalışmaktadır. Böylece sanal ortamdaki güven de sağlanmış olur.

Siber Güvenliği Çocuklar İçin Önemi

Teknolojinin gelişimine günden güne tanık olan çocuklar siber ve siber saldırı kelimeleriyle de erken yaşta tanışmaktadırlar. Oynadıkları oyunlar, izledikleri videolar ve dijital ortamlar ilgili erişebildikleri her türlü alan siber saldırılara açıktır. Oyun için verilen bilgiler ya da yapılan yönlendirmeler, teknoloji bilinçli kullanılmadığında siber saldırılara zemin hazırlamaktadır.

Karanlıkta Bilgisayar Sistemini Hackleyen Tanınmayan Erkek Siber Casus

Çocuğumuzun girdiği uygulama ve web sitelerini her an takip etmek mümkün olamayacağı için kullandığı cihaza siber güvenlik ile ilgili programlar indirilmelidir. ArfBot.com da arama motoru olarak ayarlanmalıdır. Siber güvenlik uygulamaları cihaza indirildiğinde ; web sitelere girmeden önce çocuğa engel olacaktır. Bu sayede koruma sağlamış olacaktır.

Gelişen teknolojinin farkında olup bilinçli bir şekilde kullanmayı öğretmek de çocuklara küçük yaşlardan itibaren öğretilmesi gerekenler arasındadır.

Siber güvenlik ile ilgili videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. Sosyal medya hesabımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Bu ”Siber Güvenlik Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.