maker
24/03/2022

Maker Hareketi Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Maker ne demektir? Bu harekete nasıl dahil olunur? Maker ruhuna sahip olmak ne demektir? Çocuklar nasıl maker olur?

Bu hareketi hep birlikte inceleyelim.

Maker Hareketi Nedir?

Maker ; make kelimesinden yani ‘’yapmak’’ eyleminden türetilmiş bir kelimedir. Maker ise bu yolu takip ederek ;‘’yapıcı, yapan’’ anlamına gelmektedir. Maker hareketi de üretici olmayı destekleyen ve üretici olmaya teşvik eden bir harekettir. Bu hareket yapmak, öğrenmek, paylaşmak ve bunun gibi bir çok eylemi bünyesinde barındırır. Bu eylemler üzerinden “maker hareketi’’ yolculuğunu inceleyelim.

YAP

Yapmak, insan olduğumuzun en büyük göstergelerindendir. Yapmak yani üretmek benliğimizi insanlığa sunar. İnsan yaptıkça, ürettikçe ve kendinden parçalar ortaya koydukça varlığını koruyacaktır. Geçmişten bugüne toplumlarda her zaman üretici olanlar ve yeni buluşlar çıkaranlar kazanmıştır. Üretmeyen ve yeni işler yapmayan toplumlar zamanla kendi benliklerinden uzaklaşıp sadece tüketici olmaya başlayacaklardır. Bu da tüketici doyumsuzluğuna doğrudan yol açmaktadır. Bir makerın en büyük amacı ‘’yapmak’’ eylemidir. Sen maker adayı, haydi başımıza icat çıkar!

PAYLAŞ

Paylaşmak; toplumlar arasındaki etkileşimi artırır. Bilgi, ürün, hizmet ya da akla gelebilecek sınırsız sayıda terim toplumlar arası paylaşıma açıktır. Yaptıklarımızı paylaştıkça maker ruhumuz genişleyecektir. Maker ruhu genişledikçe üretim odaklılık da artacaktır.

ÖĞREN

Yapmak için öğrenmek gerekmektedir. Bir maker için öğrenmenin hiçbir zaman sınırı yoktur. Ne kadar çok öğrenilirse o kadar çok yeni işler yapılabilir. Öğrenmek, makerı yeni ve güncel tutar. Hayat boyu merak duymak; hayat boyu maker olmaya olanak sağlar.

OYNA

Yaparken eğlenilirse hayat boyu sevilen işi değil sevilen oyunu oynamış olursun. Sürekli eğlenilen ve öğrenilen bir yerden de kim gitmek ister ki ? Yapıcı dolu anları, maker hareketiyle birleştirip oyunumuzu üretebiliriz. Maker ruhuna sahip oldukça da oyun dünyasında kalmaya da devam ederiz.

DONAN

Yapılan projelerde başarılı olunabilmesi için doğru araçlara ihtiyaç vardır. Bu da doğru aletlerle maker ruhunu donatmaktan geçmektedir. Bu araçların hepsi elektronik ve üst düzey araçlar olmak zorunda değildir. Bazen bir plastik şişe bazen de bir karton bu hareketin başlangıcı olabilir.

KAYNAŞ

Maker hareketi etkileşim temalıdır. Bu ruha sahip insanlarla buluşmak, yeni projeler için fikir alışverişi yapmak, seminerlere katılmak; maker ruhuna tazelik ve sosyallik katacaktır. Kaynaşmak, maker hareketindeki bağları güçlendirecektir.

Maker Nedir? | WES Blog

DESTEKLE

Maker hareketi bireysel bir harekettir. Fakat bireylere bu süreçte maddi ve manevi destekler gerekmektedir. İnsanlara destek olmak ise maker hareketine destek olmaktır. Bu hareketi bir zincir olarak düşünürsek; desteklerle zincirin bir parçası olabiliriz.

VER

Yapılan herhangi bir şeyde karşılık beklemeden ve çıkar gütmeden işler yapılmalıdır. Çünkü birine bir şey vermek, aslında kendimizden bir parça vermek demektir. Verilen şey her ne olursa olsun önemli olan bizden bir değer taşımasıdır.

DEĞİŞTİR

Maker olmak değişime açık olmak ve sabit fikir zincirini kırmaktır. Değişime ayak uydurmak maker ruhunu ayakta tutacaktır. Makerlık alanın bir proje ya da bir fikir tek değildir. Çünkü bir kağıt hem gemi olabilir hem de güçlü romanların en büyük şahidi. Bu nereden ve nasıl bakıldığıyla doğrudan ilişkilidir. Önce kendimizi sonra çevremizi değiştirebiliriz.

Maker Hareketi | Gelecek Burada

Maker Hareketi ve Çocuk

Maker hareketine küçük yaştan itibaren hakim olan ve üretmeye elverişli olan çocuklar gelecekte yapıcı ruhlarından vazgeçmeyecek aksine var olan üretim ruhlarını güçlendireceklerdir. Makerlık; sadece dijital ortamda olmaz. Bir hırka örmek de, bir kek pişirmek de ya da camdan figürler yapmak da maker hareketinin parçalarıdır. Asıl amaç üretmek ve üretim odağında kalmaktır.

Maker

Çocuklar ‘’Ben bununla ne yapabilirim ?’’ sorularını kendilerine sorarak maker hareketinde ilk adımlarını atabilirler. Ebeveyn, eğitimci ya da çocukların çevresindeki herkes de bu hareketi destekleyip teşvik etmelidirler.

Bu ”Maker Hareketi Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara:

arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.