23/06/2022

Simetri Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Simetri nedir? Asimetri nedir? Estetik nedir?

Simetri Nedir?

Aynalandığında veya bir eksen boyunca yansıtıldığında, aynı görünen belirli geometrik nesnelerin bir özelliğidir. Bu eksenin, şekli eşit yarımlara bölünen nesnenin ortasından geçmesi gerekir. Maddesel varlıklar arasında olan her türlü uygunluğun sağlanmış olduğu bölgesel ve biçimsel olmak üzere benzerlik göstermesidir. Simetri, bir yapının, bir yönden görünürde birbirine eşit bir şekilde ikiye ayrılmasıdır. Bir çizimde, bir noktaya iki nokta eşit uzaklıkta birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan görünüm simetriktir. Simetri, gözlerimizin algıladığı bazı düzenli şemalar olup, biçimlerin birbirine eşit oluşudur. Ne kadar parlak, ne kadar renkli olursa olsun, her şeyde simetri mevcuttur. Simetrinin etkisi tekrardan kaçabilme ya da yanlara bakarak gitmektense, doğruya ilerleme isteğidir. Belli bir büyüklük ve sürpriz söz konusu değilse, insanlar simetrik nesneler arasında bulunmayı tercih ederler. Simetrik olan nesneler uyumlu görünürler.

Asimetri Nedir?

Simetri eksikliği anlamına gelir. Örneğin, bir ağaç asimetriktir çünkü bir tarafında diğerinden daha fazla dalı vardır. Daha genel olarak asimetriyi, “parçalar veya öğeler arasındaki uyumsuzluk” olarak tanımlamak daha uygun olacaktır. Eşit kenarlara veya ölçülere sahip olmayan; simetriye sahip olmayandır. Asimetrik bir saç kesimi, başın her iki tarafında eşit olmayan bir uzunluğa sahip olacaktır; örneğin, bir çocuğun çizimindeki kedinin bir kulağının büyük, bir kulağının küçük olması asimetriye örnektir.

Estetik Nedir?

Güzelliği inceleme sanatına ‘estetik’ denir. Ancak estetiğin amacı güzellik değildir. Duymak, algılamak anlamına gelir. Güzellikle ve zevkle ilgilenen felsefe dalıdır. Simetriler, doğal olarak estetik ögelerdendir. Bu konu hakkında birçok farklı açıdan bakabiliriz. Estetik, güzelliğin tanımlamasını ve özelliklerini içerirken aynaya bakmaya çalışarak kendi kişisel değerlendirmenizi yapmanza izin veriyor. Güzellik anlaşmalar içinde olmaz ancak herkesin kendine has bir seviyesi vardır ve her insan estetikten etkilenebilir. Estetiğe genel olarak yaklaşım bize göre daha iyi bir dünya yaratmada yardımcı olur ve bunun için hepimiz önemli roller oynayabiliriz.

Bu “Simetri Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.