14/06/2020

Sosyal Medya Sizi Üzebilir mi?

ile Arfbot

Sosyal medya da arkadaşlarınız olsa bile, yalnız mı hissediyorsunuz? Sorun siz olabilirsiniz. Birleşik Krallık’ta yapılan bir çalışma, düşünmeniz gereken bir şey gösterdi.

Sosyal medyanızda günde sadece bir saat bile geçirmeniz hayatınız hakkında daha kötü hissetmenize neden olabilir.

Tek çalışma bu değildi. Michigan Üniversitesi, ne kadar genç insanın sosyal medya kullandığını, ne kadar üzücü olduğunu buldu. Brown Halk Sağlığı Üniversitesi de aynı bulgulara sahipti.

Sosyal medyada zaman neden çocukları üzüyor? Kimse kesin olarak bilmiyor, ancak birkaç fikir var:

1) Siber zorbalık.

Tüm çocuklar çevrimiçi zorbalığa maruz kalmaz, ancak maruz kaldıklarında hasar derin olabilir.

2) Herkesin daha iyi bir hayatı olduğunu düşünmek.

Bazı insanların, heyecan verici resim ve yayınlara sahip arkadaşlar gördüğünüzde, sizden daha eğlenceli olduklarını düşüneceksiniz. O zaman kendiniz hakkında kötü hissedeceksiniz. Kıskançlık zor bir duygudur, ancak çevrimiçi yayınları düşündüğünüzde daha da karmaşıktır .

Unutmayın, kullanıcılar iyi görünmelerini sağlayacak yayınlar yükler. Kötü göründüklerini gösteren resimler yayınlamazlar. Çevrimiçi görünmediğiniz bir hayatı kıskanabilirsiniz.

3) Çevrimiçi olarak geçirilen süre size gerçek dünyada daha az zaman tanır.

Gerçek dünya vücudunuzu hareket ettirir, bu da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Bunun nedeni kısmen egzersiz yaparken beyninizin çıkardığı “mutlu” kimyasallardır.

Ayrıca, insanlar fiziksel dünyada bir hedefe ulaştıklarında inanılmaz bir tatmin hissediyorlar (bir arkadaşla oturmak ya da bir tepenin üstüne çıktıktan ya da deneyimledikten sonra yeni bir manzara keşfetmek gibi).

> Çevrimiçi zaman harcadığınızda, gerçek dünyada yaşamanın tüm avantajlarını kaçırırsınız. Bu sizi üzüyor.

Bu çalışmaların yetişkinlerin çocukların ne yaptığını kontrol etmeye çalışmasının başka bir yolu olduğunu söylemeden önce, şunu düşünün: sosyal medyada zaman geçirdikleri için çocuklara olan her şey yetişkinlere de olur. Ailen için olumlu bir rol model olabilirsin. İşinizdeki zor bir günden sonra babanız yanılmış gibi göründüğünde veya annenizin üzerinde çalıştığı bir projeyle ilgili sorunları olduğunda, mola vermelerini sağlayın.

Burada dürüst olalım. Yaşlı olduğunuzda ve torunlarınızın yaptıklarının üzerine gözlerinizi yuvarladığınızda, neden üzüldüğünüz konusunda hala çalışmalar olacak. Bu çalışmalardan bazıları bilgisayarları ve elinizde bulunan her yeni teknolojiyi suçlayacaktır. Bundan yüz yıl sonra, en iyi tavsiye hala aynı olacak: Telefonunuzu bırakın ve birisine söyleyin.