18/04/2021

Speed Reader: Hızlı Okumanın Google Chrome Eklentisi

ile Arfbot

Dikkat Bu Bir Google Chrome Eklentisidir!

Google Chrome eklentilerinin temel amacı, tarayıcınızın verimini arttırmaya yöneliktir. Eklemiş olduğunuz herhangi bir eklentiyi Google sayfanızın sağ üst köşesindeki puzzle işaretine tıklayarak bulabilirsiniz. Bugünkü öneri eklentimiz ise hızlı okuma üzerine olacak!

Hızlı okuma nedir? Yazı içeriklerine kafamızda bir ana fikir oluşturacak biçimde hızlıca göz gezdirmek midir? Aslında bu tekniğin, doğru bilinen yanlış tanımlarından bir tanesi de budur. Zaten hızlı okuyoruz ana fikrini anlasak yeterli gibi düşünceler yaygın ancak böyle bir durum söz konusu değil! Hızlı okuma, aslında okuma metodunuzda değişiklikler yaparak okuduğunuz metnin tamamını kısa sürede anlamanızı sağlar. Peki bahsettiğimiz metot değişikliği tam olarak nedir?

Şöyle ki bizler küçük yaşlardan itibaren heceleyerek okumayı  öğreniyoruz. (Okumayı ilk öğrendiğiniz zamanları hatırlayın ince hikaye kitapları içerisindeki kelimeleri hecelerdik.) Bu yolla okuma öğrenmiş bir birey her okuduğunda bilinç altı seviyesinde de aslında göz hareketleri heceleme yapar. Sonuç olarak aslında okuma hızımız düşer. Eğer hızlı okumayı öğrenmek isterseniz gözlerinizi bloklar halinde okuma yapma konusunda geliştirmeniz gerekli.

Speed Reader ile bu tam olarak mümkün. Bir uzantı olarak tarayıcınıza ekleyeceğiniz Speed Reader, seçtiğiniz metin bölgesini sizlere bloklar halinde sunarak hızlı okuma alıştırmaları yapmanızı sağlayacaktır. Hatta bloklar halinde ne kadar hızlı okuyabildiğinizi görmek bir Speed Reader kadar uzağınızda. Keyifli okumalar dileriz 🙂

Bunun için yapmanız gerekenler ->

Uzantıyı ekledikten sonra okuma yapmak istediğiniz parçayı seçip, sağ klik yapıp, Speed Reader uzantısını seçmek.

Sonrasında kelimeler kendiliğinden gelmeye başlayacaktır.