01/07/2022

Spor Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Spor nedir? Hangi hareketleri yapmak sağlığımız için önemlidir? Sporun devamlılığı neden önemlidir? Spor için ayırdığımız zamanlarda hangi hareketleri yapabiliriz?

Spor Nedir?

Belirli kural ve teknikleri bulunan hem beden hem de ruhsal gelişime katkıda bulunan hareketlerin tümüne spor denmektedir. Her insan kendi yaş, ruh ve beden sağlığı, cinsiyeti, boy-kilo endeksi gibi kriterleri göz önünde bulundurarak spor yapmalıdır. Mesela 15 yaşındaki Ahmet ile 22 yaşında olan Ela’nın aynı sporları yapması mümkün değildir. Yaş kriteri önemli detay olmakla birlikte boy, kilo, cinsiyet gibi kriterler de önemlidir.

Sporun Sağlığa Etkisi Nedir?

  • Vücut esnekliğini artırır.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Kiloyu dengede tutar.
  • Boy uzamasını destekler.
  • Sağlık problemlerinin olmasını engeller.
  • Konsantrasyonu artırır.

Hangi Yaşta Spora Başlanabilir?

2-3 yaş itibariyle çocuklar koşma, zıplama ve esneme gibi hareketler yapmaya başlayabilir. İlerleyen yaşlarda da vücut zorlanmadan diğer sporları yapmaya başlayabilir. Çoğu spor dalı erken yaşta başlamaya uygundur.

Evde Spor Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

  1. Spora başlamadan önce düz bir zemin hazırlanılmalıdır.
  2. Yere spor matı ya da yumuşak bir örtü serilmelidir.
  3. Rahat hareket edilecek kıyafetler seçilmelidir.

Evde Yapılabilecek Spor Hareketleri

Zıplama Hareketi

Kollar ve bacaklar aynı şekilde açılıp kapatılır. Eller yukarda birbirine değerek hareket tamamlanır. Bacak ve koldaki kasları rahatlatıp güçlendirir.

Yumruklama Egzersizi

Ayaklar omuz genişliğinde açılarak, kollar sırayla ileriye doğru uzatılıp güç uygulanır. Kol ve omuz kaslarını güçlendiren bir harekettir.

T Duruşu Egzersizi

12-13 yaşlar için çok daha uygun olan bu harekette; öncelikle şınav pozisyonuna geçilir. Bir elden destek alınarak diğer el havaya kaldırılır. Kondisyon ve denge gücünü artırır.

Yukarıya Tekme Hareketi

Kollar düz, bacaklar ise 90 derece bükülmüş şekilde zeminde durulur. Kollardan güç alarak havaya tekme atılır. Kalça ve üst bacağı geliştirip kan dolaşımını hızlandırır.

Elma Toplama Hareketi

Eller yukarıya kalkar. En büyük zıplama yapılır. Yukardan bir şey alıyormuş gibi güç uygulanır. Boy uzamasını doğrudan etkiler. Bel ve omuriliği sağlığı için oldukça önemli bir harekettir.

Bu “Spor Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.