04/07/2022

Upcycle Art Nedir? Çocuklar İçin Önemi

ile Arfbot

Upcycle art nedir? İleri dönüşüm nedir? Geri dönüşüm nedir? Aralarındaki fark nedir?

Upcycle Art Nedir?

Artık değeri kalmamış ve çöp haline gelmiş ürünlere, yeni, işlevsel ve estetik bir görüntü kazandırma işlemidir. Bu yeni hal estetik bir görüntüdür. Atık ürünlerin sanatsal hale gelmesine “Upcycle Art” denir. Geri dönüşümün alternatif bir kolu olan ileri dönüşüm sanatı, atıkları estetik bir şekilde hayata döndürme işlemidir. Ürün farklı amaç ve fonksiyonlarla yenidir.

İleri Dönüşüm Nedir?

Artık vadesini doldurmuş ve kullanılmaz nesnelerin, yaratıcılıkla birlikte yeni bir hale gelmesi ve kullanılabilir olması ileri dönüşümdür. Kullanılabilir ürünler arasında işlevselliğini yitirmiş ürünler de vardır. Atık haline gelmiş eşyaların, çocukların ve yetişkinlerin yaratıcı zihinleriyle beraber faydalı, kullanışlı ve güzel görünümlü yeni eşyalar hali almasıdır. Çöpe atılacak ürünlerden yeni şeyler üretmek ileri dönüşüm yapmak demektir.

Geri Dönüşüm Nedir?

Elde bulunan malzemenin; hammadde haline getirilmesidir. Geri dönüşümde malzemeler atıklardır. Atık malzemeler kullanılabilir hale getirilir. Atıklardan yeni bir ürün yahut ham madde yapılması işlemi geri dönüşümdür. Çöp olarak baktığınız bir çok malzemenin geri dönüşüme gidebileceğini biliyor muydunuz? Geri dönüştürülmesi mümkün atıkların geri dönüştürülmesi, büyük miktarda enerji tasarrufu da sağlar. Çevre kirliliğini azaltır. Kullanılmış bir kağıdı geri dönüştürme işlemi hava kirliliğini %94, su kirliliğini %35 oranında, su kullanımını ise %45 oranında azaltır. Bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılması, 8 ağacın kesilmesini önler. Çevreyi korumak adına biz de atıklarımızı geri dönüştürmeliyiz.

Aralarındaki Fark Nedir?

Geri dönüşüm yapmaktaki temel amaç, ürünlerin tekrar hammadde olarak kullanabilmesini sağlamaktır. İleri dönüşümde ise, insanlar eşyaların dış görünüşü değiştirmeye çalışır. Daha işlevsel ve estetik bir görüntü oluşturmak isterler. Ürün, amacından farklı bir biçimde değerlendirmeye alınır ve farklı bir değer kazanır. Temiz dünya için dönüşüm şarttır. Çocuklar bu konuda ebeveynleri tarafından bilinçlendirilmelidir.

Bu “Upcycle Art Nedir? Çocuklar İçin Önemi” gibi çocuklar ve ebeveynler için eğlenceli ve yararlı diğer tüm etkinliklere, web sitelerine, uygulamalara, yarışmalara, videolara, haberlere ve oyunlara: arfbot.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Tamamen ücretsizdir.